Blogg Almedalstips från U...

Efter fyra års Almedalsfrånvaro återvänder jag till Gotland, rosornas ö, den första intensiva veckan i juli. Senast jag delade med mig av mina tips inför veckan, fokuserade jag på det som gick att se även om du stannade hemma. Nu är det en blandning. Extra glad är jag förstås att vi återigen bjuder in till två egna seminarier och deltar på ännu fler.

Planetnytta – 6 juli kl 16.20

Hur kan näringslivet leverera både näring och liv? Planetnytta är nästa utmaning för näringslivet där det gäller att inte inte bara minska belastningen på miljö och sociala system utan också återställa och förstärka alla livsuppehållande system som är förutsättningar för liv på jorden. Medverkar gör bl.a. Elin Bergman, Emma Enebog, Johan Ununger, Kaj Török och Pär Larshans.

Vi håller till på SVNs plats i Donnerska husets aula.

Det ska vara lätt att göra rätt – 7 juli kl 8.00

Per Bolund har lagt fram ett förslag till avdragsrätt för klimatkompensation. Är förslaget det bästa för att stödja näringslivets frivilliga klimatarbete? Vi frågar oss varför företags frivilliga klimatansvar beskattas?

Vi håller till på Aktuell Hållbarhets Arena på Gotlands Museum, Strandgatan 14 som livesänder alla sina 30 programpunkter under dagarna tre.

Hållbar samhällsplanering – 7 juli kl 12.30

C/O City är ett av projekten som tas upp som ett exempel att gå från vision till handling vid hållbar samhällsplanering på Sweden Green Buildings Councils seminarium på Teaterskeppet. Johan Solberg är medverkande från U&We!

Gröna Bilister

kör ett digert program med fokus på måndagen 4 juli, där vår egen Johanna Grant, ordförande i föreningen, deltar i fyra paneler under början av veckan och i tre seminarier som Gröna Bilister arrangerar. De handlar om bränslen, mobilitet och beteenden samt innovation.

HejDigitalt

är numera en given scen i Almedalen. 2016 blir deras tredje år på plats med ett mycket spännande program söndag till torsdag på Fiskargränd 5 i Visby. Jag själv kommer delta som teamledare på den inledande workshopen om Framtidens Almedalen – Hur kan digitalisering göra mötesplatsen mer tillgänglig? En viktig workshop när endast 21 procent av programpunkterna websänds i år.

I år fortsätter gänget bakom HejDigitalt, Beata Wickbom & Emma Egnell, att arbeta för att vara en mötesplats med 100% fokus på digitalisering.

Almedalsprogram 2016

Jag har även sökt bland Almedalsveckans digra programpunkter, fler än 3.700 i år, och funnit 144 seminarier med hållbarhets- och klimat/miljö-tema som direktsänds på internet. Av dessa blir jag mest nyfiken på:

Jag hoppas att informationen inte är helt komplett. Även om det är en ökning med 8% från 2014 att 776 av alla evenemang livesänds är det alldeles för dåligt att endast 21% av programpunkterna är tillgängliga för alla som inte kommer till Almedalen! Tycker du att det är svårt att få överblick så ska alla webbsändningar finnas samlade på TVAlmedalen. Tillsist, glöm inte att alla partiledares tal direktsänds i TV. Först ut är Jan Björklund på söndag kväll den 3 juli!

Twitter

Är du som jag en hängiven twittrare följ hashtag #almedalen så kan du säkert hitta oväntade samtal att följa! Hoppas vi hörs digitalt i veckan! Jag nås själv på @Planetsalong men vi kommer även hålla igång dialogen från Hållbara Restauranger @sustrest, U&We @uandwe och ZeroMission @zeromission_.

Vill du träffa någon från U&We och ZeroMission ”in real life” så finns Calle, Claire, Göran, Håkan, Jenny, Johanna, Johan och jag på plats i Visby under veckan. Vill du veta när var och en av oss är plats – kolla in Makthavare.

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.