Blogg Ekonomier på kollis...

Uthyrning via Airbnb har en bostadsrättsförening i Stockholm fått stopp på. Man hänvisar till spring, att främlingar kan portkoden, att man slänger vanliga sopor bland grovsopor och att det är oljud. Airbnb är en uthyrningsscervice över nätet som på fyra år vuxit till att erbjuda 600 000 sängplatser runt hela världen. Större än den största hotellkedjan. Alltså ingen liten aktör.
Taxichaufförer protesterar i många städer över att Uber, som är en skjutservice tar deras jobb. Genom Ubers app ser man var det finns en privatperson som är villig att hämta och köra. I Sverige ska det prövas om det ska vara tillåtet. Skatteverket är också intresserat.
Det här är två exempel på delningsekonomi och det finns massor av andra företag som erbjuder privatpersoner att sälja sina outnyttjade resurser. Och det växer…

Delningsekonomin är också en aspekt på cirkulär ekonomi, eftersom det där handlar om att utnyttja befintliga investeringar och resurser effektivare. De flesta bilar används exempelvis bara några procent av tiden. Resten står de parkerade. Effektivare både för samhället och individerna blir det då att utnyttja de bilar som redan finns i stället för att nya köps som mestadels blir stående. Detsamma med rum som står outnyttjade. I New York har många människor sagt att utan uthyrning genom Airbnb skulle de inte kunna bo kvar i sin lägenhet. Vi ska bara inte tala om alla verktyg, stegar, motorsågar, lövblåsar som man äger och använder någon gång om året och där grannarna gör likadant.

Vad vi nu ser är en krock mellan ett gammalt och ett nytt ekonomiskt system. Det kommer successivt att ske en anpassning av affärsmodeller liksom lagar, skatter och försäkringsvillkor, men att den gamla mentaliteten att äga övergår i kreativa former för att bruka är inget tvivel om. Att motarbeta delningsekonomin som har alla miljöfördelarna på sin sida blir som att stoppa en vårflod.

Your comment has been successfully submited.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.