Blogg Hopp om en blå fram...

I somras fick jag möjligheten att genom INU- International Network of Universities, delta i en sommarkurs inom miljö i Hiroshima, Japan. Ämnet detta år var vatten, med fokus på costal management. Upplägget är att studenter och professorer från världens alla hörn träffas och diskuterar hur vi tillsammans ska kunna lösa de miljöproblem som världen står inför. Från Sverige bidrog jag och min kompanjon med en bild av hur situationen i Östersjön ser ut idag. Under kursens gång fick vi upp ögonen för att de problem som vi ser här hemma, som syrefattiga och döda bottnar, även är ett stort problem i Bohai i Kina då rester från det intensiva jordbruket via flera stora floder når detta område. I Hiroshima pågår forskningsarbete med att använda krossade ostronskal för att minska utbredningen av syrefattiga tidvattensområden och i Australien fokuseras det mycket på marina skyddsområden. Trots många tragiska och till synes irreversibla bilder av det globala vattentillståndet fick jag ändå en större insikt i att det finns människor och organisationer som jobbar för en ljusare, eller kanske mer blå, framtid. Kursen slutade med hoppfulla tal om vårt gemensamma ansvar och jag lämnade Japan med glatt och gnistrande självförtroende. Även om jag inte skulle kunna rädda alla världens hav skulle jag väl åtminstone kunna rädda Östersjön?

Genom U&We har jag fått upp ögonen för några andra vars vision också är att rädda Östersjön, nämligen Saltå Kvarn. De erkänner, som jag själv kanske också borde göra, att det kan synas lite övermodigt att de själva ska göra det. Men tillsammans med alla de 85 miljoner människor som bor inom Östersjöns avrinnigsområde borde det gå! För att kunna bidra till denna framtid samarbetar Saltå Kvarn med KRAV-godkända gårdar samt de som odlar genom s k. ekologiskt kretsloppsjordbruk. Genom att köpa ekologiska jordbruksprodukter kan man alltså bidra till en minskad belastning av Östersjön!

Ikväll medverkar Johan Ununger från Saltå Kvarn på U&We´s planetsalong och talar om klimatkompensering ur ett skatteperspektiv. Intressant och viktigt! Läs mer här och här!

En ytterligare inspirerande och glädjande nyhet kommer från Australien. I fredags gick miljöminister Tony Burke ut med att de ska skapa världens största marina reservat. Ett reservat där dels fiske, dels olje- och gasutvinning kommer vara starkt begränsade. En tredjedel av landets vatten 2,3 miljoner kvadratkilometer (jmf Östersjön på ca 0,4) kommer att få någon form av skydd. Det ska bidra till att biodiversiteten i de marina miljöerna ska förbli opåverkade samt öka dessa områdens framtida produktivitet och resiliens. Tony Burke säger själv att landet nu har en otrolig chans att ändra på situationen för bevarandet av världens hav och att Australien skulle bli världsledande inom marint skyddsarbete.

Naturskyddsföreningens tidning Natur följer samma linje då senaste numret, som nyligen kom hem i brevlådorna, har temat hav och fiske. Till stor del fylls tidningen med berättelser om utarmade ekosystem och överfiske. Men det finns ljusglimtar! Det går bland annat att läsa om den sydafrikanska organisationen Masifundise som arbetat med att säkra rättigheterna för det småskaliga fisket. Deras arbete och erfarenheter används nu för att bygga upp globala riktlinjer för småskaligt fiske inom FAO.

Dessa olika initiativ, i vitt spridda delar av världen, visar att med starka viljor och engagemang kan vi tillsammans bidra en bättre framtid för det globala vattentillståndet. Mitt hopp lever vidare!

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.