Blogg Lucka 2: Sjuka hus m...

Häromveckan funderade vi på kontoret på vad för positiva nyheter att skriva om, alternativt vilka kunskapsluckor det finns att fylla i samhället. Då undrade jag om det finns något som kan uppfylla båda saker. Dvs en klar brist men att det finns hopp. Här kommer lucköppning nr  två.

I tisdags så offentliggjordes årets Kasper Sahlin-pris (vilket anses vara det förnämsta arkitekturpriset i sitt slag i Sverige). Jaja, tänkte jag priset brukar ofta gå till någon offentlig byggnad med snygg design och sällan är hållbarheten och livslängden en parameter. Därför blev jag glad när jag läste om att priset gått till Johannes Norlander för hans bostadshus Studio 1 i Örgryte Torp i Göteborg.  Huset blev utsedd till 2016 års bästa byggnad. Huset är byggt på tomten där Göteborgs tidigare TV-hus (därav namnet Studio 1).

 

orgryte-torp-1

Vad är det som sticker ut: En tegelbyggnad som dessutom har generöst tilltagna gemensamma lokaler. Med stor lobby, föreningslokal med kök och gemensam uteplats. Hög rumshöjd, höga ljusinfall.  Gemensamma lokaler och uteplatser är faktorer som ger en högre social hållbarhet. De boende stortrivs enligt egen utsago.

Det är ingen överraskning att det är en förvaltande aktör (HSB) som är beställare av huset. De inser värdet och det kostnadseffektiva i lång livslängd och lägre förvaltningskostnader.

Annars präglas branschen idag av svaga beställare och byggbolag som bygger hus med en livslängd av 30-50 år.

Eftersom att allt som byggs blir sålt så blir incitamenten allt lägre för att bygga hus med långlivad hållbarhet. Det handlar ofta om svaga beställare med hedervärda men kortsiktiga perspektiv (bostadsbristen måste lösas nu). Så har det sett ut något decennium, dvs att det som borde vara självklart, att bygga hus med hållbarhet och en schysst livslängd, är en utopi på dagens marknad. Här kan jag bli lite filosofisk då jag konstaterar att jag inom kort passerar 50 år och tycker självklart att det inte är någon ålder. Konstaterar även att de hus jag bodde i som liten fortfarande står kvar.

I möten med våra kunder i bygg och fastighetsbranschen så hör man ofta en frustration. Det finns en längtan efter gedigna och hållbara materialval. Problemet idag är att även enskilda byggherrar/beställare med ambitionen att bygga hållbart är utelämnade till dagens befintliga marknad. Dvs till aktörer som är vana att allt byggt blir sålt och att de bygger som de alltid har gjort. Det finns alltför få som har kunskapen och viljan att bygga hållbart.

Att Örgryte Torp blev en något otippad vinnare ligger förhoppningsvis i linje med en önskan om en högre nivå på vårt bostadsbyggande. Luckan kan börja fyllas och låt oss hoppas att 2016 års Kasper Sahlin blir den positiva inspiration och förebild som får vågskålen att tippa över. För med bakgrunden av att vi tillbringar ca 90% av vår tid inomhus så känns det av stor vikt att vi får vistas i hus med god hållbarhet över tid inklusive god inomhusmiljö.

Låt oss också hoppas att den mångt och mycket konservativa byggbranschen inser det långsiktiga och även kommersiella värdet av att bygga långsiktigt hållbart.

Den som lever får se.

ot-2

KOMMENTERA

One Reply

Your comment has been successfully submited.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.