Aktuellt Blogg Nationaldagsfirande ...

#98  Idag är det den 6 juni – dags för nationaldagsfirande! Vad är det vi ska fira? Varför ska vi högtidlighålla Sverige? Och hur gör man?

En idé om det fick vi när vi åkte till Norge den syttende mai. Det var helt galet. Oslo var packat med flaggviftande norrmän som med lycksaliga ögon betraktade den ena gruppen av folkdräktsklädda och musicerande skolbarn efter den andra paraderandes i barnetoget uppför Karl Johans gate. Jag kan inte påminna mig om en svensk stad varit så proppad av så många glada människor.

Samling inför Barnetoget i Oslo den 17 mai 2014. Foto: Tuva Wrenfelt

Att vara nationalist ligger väl nära att vara rasist? Klart att norrmännen värnar sitt land efter den tyska belägringen under andra världskriget. Men i Sverige riskerar väl nationaldagsfirande i bästa fall bli ett tillkämpat nöje och i sämsta fall ett stöd till Sverigedemokraterna? Ett lite uppblåst Norge kan man stå ut med, men samma nationalism i USA, Ryssland eller Kina kan bli lite otäckt.

Nationaldagsfirandet i Norge upplevde jag som väldigt positiv och inkluderande, snarare än högmodig och uteslutande. Jag tror att vi kan låta norrmännens uppsluppna firande smitta oss lite grand. Det kan vi bara må bra av! Som de flockdjur vi är söker vi alltid en gemenskap och ett sammanhang, men vi måste ständigt vara på vår vakt mot försök att använda nationalismen till att ställa vi mot dem, att hävda att svenskar är mer värda än andra.

När man frågar turister och temporära gäster i Sverige om vad som är svenskt, säger de att ”svenskar håller på regler och tycker om naturen”. Det är kanske är det vi ska fira idag? Trots en del försämringar de senare åren, har vi ändå starka lagar och regler för miljö och mänskliga rättigheter. Regler vi respekterar, för en natur vi tycker om – det är en ”svenskhet” värd att fira!

Jeg önsker alle: Till lykke med dagen!

 

Detta är inlägg #98 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva minst ett blogginlägg om dagen i 100 dagar med start den 1 mars 2014

Your comment has been successfully submited.

Kommentera