Blogg Lucka 3: Tamedlåda ...

 

unep_photo-_needs_to_be_resized

Det finns exempel på luckor i form praktiska lösningar som lätt kan skalas upp liksom beteenden som kan vara enkla att ändra. Jag vill i denna post utgå ifrån matsvinnet, en lucka i vår adventskalender som blir extra tydlig i julmatens tid, då tallrikarna lätt blir överfyllda.

Den första luckan handlar om restaurangmat. Det är ju väl känt att när man är hungrig är det ögat som styr. Det gör att restauranger får ett stort matsvinn, eftersom det som kommer tillbaka till köket inte kan ges en ny loop och lagas om till pyttipanna eller soppa.

Vi har betalat för vår måltid, men orkar inte allt utan resten bärs ut och slängs. Här måste det täppas till. Jag vill slå ett slag för doggybags. Det är väl inte det bästa namnet, låter som en eufemism: man låtsas ha en hund. ”Tamedlåda” är kanske ett alternativ. Vad är det för mekanismer som gör att vi inte hävdar vår rätt att få det vi betalat för? I andra sammanhang när vi köper något är vi beredda att klaga, om vi inte får hela leveransen. Tänk saknad nyckel i IKEA-paketet! I restaurangmiljö finns säkert en skamaspekt: Man vill inte framstå som girig alternativt fattig och man vill inte att andra gäster ska se att man får en låda med sig när man lämnar restaurangen. Många restauranger hanterar detta med finess: Tar ut maten och kommer tillbaka med en låda, eventuellt i en plastpåse. Mindre elegant är det när serveringspersonalen kommer ut med en tom förpackning som man själv får skrapa ner maten i. Det man skulle önska är att serveringspersonalen erbjuder en doggybag, när de ser att man lagt ifrån sig besticken men det är mat kvar.

Den som inte är van att fråga efter en doggybag uppmanas nu att öva sig. Gör det vid nästa restaurangbesök. Övervinn obehaget! Som med all träning krävs det några lyckade utfall, sedan sitter beteendeförändringen. Det finns mycket svinn som kan stoppas på detta sätt. Och i bästa fall får man två måltider till priset av en. Borde vara ett incitament som gott som något.

I Skottland har regeringen infört en strålandoggy-bag-jpeg-2de lösning i ett pilotprojekt. Man delar ut förpackningar till restaurangerna för att minska matsvinnet. ”Good to Go” heter initiativet. Restaurangerna har noterat 40% minskning av svinnet.

Kanske ett initiativ att enas om inom Hållbara Restauranger?

I Frankrike, som så ofta är först, finns en lag sedan några år att restauranger måste tillhandahålla doggybags. Det syftar till att få ner matsvinnet med 50% till 2025.

På tal om Frankrike. Nu har man tätat en annan lucka som det är lätt för andra länder att hänga på. Ett lagstadgat förbud har införts för större butiker att slänga mat. Överbliven mat ska gå till hemlösa och andra behövande. Man konstaterar att ett kilo kött som slängs är som att 15 000 liter vatten som går till spillo. En slängd baguette är som att tömma ut ett helt badkar.

Jag kan inte låta bli att nämna ännu en lucka som lätt täpps till. COOP var först ute med att sälja krokiga gurkor och morötter och fläckiga äpplen till lägre pris. Det lägre priset borde inte behövas, men det kanske gör introduktionen lättare. Det är ett initiativ som alla livsmedelskedjor borde följa.

Inför julbordsfrossan: Välj krokiga grönsaker. Ta många små portioner, det ger också lite motion att fylla på. Och om du äter ute, kom ihåg att öva på tamedlådan.

 

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.