Blogg Vi skapar planetnytt...

#53 Jag får ofta frågan, vad jobbar du med, egentligen. Ibland svarar jag att U&We jobbar med att rädda världen, men det vi pratar om på kontoret är att skapa planetnytta. Vi har, i samband med att vi införde ett kvalitets- och miljöledningssystem, utvecklat ett planetindex för att kunna mäta om vi gör någon nytta om dagarna i våra kundprojekt.

Planetindexet utgår från forskningen kring planetens gränsvärden som identifierades och kvantifierades 2009 av 28 forskare under ledning av Johan Rockström vid Stockholm Resilience Center. Läs mer här om de nio miljöproblemen vars gränsvärden vi är på väg att överskrida, redan överskridit eller inte vet tillräckligt mycket om, ännu. Vi har själva en sida om planeten på vår hemsida.

När vi nu är 50+ dagar in i utmaningen Blogg100 har jag tittat igenom vad vi, mina kollegor och jag själv, skrivit om med bäring på planetens gränser.

Klimatförändringen…

och ämnen kopplade till det har vi skrivit allra mest om. Det är ZeroMissions kärnfrågor och Leif Holmberg, en av våra klimatstrateger, har bl.a. gjort en sammanfattning av IPCCs rapport, bloggat om konsumtionen del av klimatpåverkan och att alla har råd. Claire Wigg bloggar alltid på engelska och har t.ex. förklarat betydelsen av orden ”carbon offsetting” och ”carbon footprinting”.

Biologisk mångfald…

och ekosystemtjänster är ett av de områden som vi arbetat längst med och som fått ett uppsving på senare tid. Anna Larsson, som bl.a. jobbar med C/O City och urbana ekosystemtjänster, har skrivit om ”ekosystemtjänsproppen” och om den enfaldiga frukosten. Peter Wrenfelt, en av våra grundare, har berättat om vårt arbetet med Saltå Kvarn kring ekosystemtjänster i jordbruket.

Förändrad markanvändning…

är på sätt och vis en av Jens Johanssons hjärtefrågor. Han skriver gärna, talar mycket och arbetar konsekvent med palmoljefrågan som definitivt ändrat på markanvändningen i regnskogen. Palmoljan i fokus helt enkelt.

Kemikalier…

och dess utmaningar har ännu inga gränsvärden, vi vet bara att det tillkommer fler och fler nya ämnen bara medan jag skriver. I bloggen har kemikalieutmaningen och nya rapporter på ämnet fått oväntat stor plats. T.ex. har vi bloggat om minskad fertilitet, vår tidigare kollega Ethel Forsbergs bok ”Makt, plast, gift och våra barn” och de val ny kunskap för med sig.

Havsförsurning och Färskvattenanvädning…

har vi inte skrivit om. Däremot om haven som sådana och baden och dess eventuella hälsoaspekter. Maria Cosnier har dessutom varit på plats i Thailand och Kambodja för att studera fiskeindustrin. Rapport kommer, men redan nu kan man läsa lite inför resan och hennes intryck direkt efter att hon landat på svensk mark igen.

Kväve- och fosforcykler…

har vi inte tagit upp under utmaningen men bloggat om tidigare. Lite kring cykler och cirkulär ekonomi kan man läsa i sammanfattningarna från Camino magasins Stora Hållbarhetsdag och iMorgon Gröns konferens häromveckan. Johan Solberg bloggar dessutom gärna om cykling!

Ozonuttunning och aerosoler har vi inte skrivit om alls.

Inom kort kommer vi att utveckla planetindexet vidare och tillföra den sociala dimensionen, dels för att forskningen gått vidare och presenterat ”the doughnut of social and planetary boundaries” och dels för att vi arbetar allt mer med den social dimensionen av de utmaningar vi står inför. Katrin Dahlgren har t.ex. i bloggen filosoferat fritt kring olika ämnen från soffhörnet.

Genom att följa vår blogg får du som läsare en god bild av vad U&We:s konsulter sysslar med om dagarna. Det vi saknar och önskar mer av är kommentarer och interaktion med våra läsare! Eftersom jag själv saknar detta, lovar jag härmed att bli bättre på att läsa andras bloggar och att kommentera det jag läser.

Till sist levereras det rätta svaret på gårdagens knopp-fotografier, uppifrån och ner; Syren, röda vinbär och rabarber.

Detta är inlägg #53 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen i 100 dagar med start den 1 mars 2014.
Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.