Blogg  Lucka 16: Håll...

Vi jobbar brett med hållbarhet. Vår ambition är att öppna upp och bredda perspektiven för oss själva och våra kunder, oavsett utgångspunkten. Prata om fler miljöaspekter när det fokuseras för mycket på klimatfrågan, föra in social hållbarhet när miljöfokuset blir för ensidigt. Prata om arbetsförhållanden i hela leverantörskedjan, där ute i världen, när den sociala hållbarheten fokuserar på könsfördelning i styrelsen och möjligheten att jobba hemifrån. Prata om lokalsamhällens tillgång till försörjning när resursuttaget är stort och djupt på en plats.

En aspekt av social hållbarhet och hälsa, som inte kommer upp så ofta när vi pratar just hållbar utveckling, är psykisk hälsa och ohälsa. Vi – och andra – har system och rutiner för hur vi ska hantera kvalitetsproblem i leveranser, var vi ska samlas vid brand, hur vi gör och vem vi ringer om vi får ett läckage av den där läskiga kemikalien eller om kunden är missnöjd. Vi har rutiner för att förebygga och övervaka så att vi upptäcker snabbt. Vi har ergonomiska stolar och tangentbord.

Färre har också klara rutiner och känner att de vet vad de ska göra när kollegan eller en anställd hamnar i sorg, blir deprimerad, får en psykiatrisk diagnos eller kanske är självmordsbenägen.

Den 31 mars i år kom nya föreskrifter från Arbetsgivarverket (AFS 2015:4) som föreskriver att arbetsgivare måste säkerställa att anställda inte har en ohälsosam arbetsbelastning, och att de ges möjligheter till återhämtning.

Detta bland annat mot bakgrund av att psykisk ohälsa svarade för ca 14% av alla sjukskrivningsdagar i Sverige år 2015. Tio år tidigare var siffran 28%, enligt Försäkringskassans statistik. Sjukskrivningar till följd av stress och utmattningssyndrom blir ofta betydligt långvarigare än sjukskrivningar av andra skäl.

I en bransch som vår – en ofta värderingsdriven och engagerad bransch där vi vill så himla mycket som är så himla viktigt – är det emellanåt lätt att pressa sig själv och andra lite för hårt, lite för länge. VI har fördelar i engagemanget och meningsfullheten, men att brinna är inte alltid en fördel.

Självmord är den yttersta konsekvensen av psykisk ohälsa. Den absolut vanligaste dödsorsaken bland män i åldern 15-55 år är självmord. 30% av dödsfallen. Och män begår 70% av alla självmord.

En morgon sent i november kom Mind till oss och pratade om sitt arbete för psykisk hälsa. De är jättebra på det, och de arbetar också med företag. Man kan stödja deras arbete på olika sätt. Och som arbetsgivare, kollega eller vän kan man lära sig en massa genom dem.

För vi har ju alla någon eller flera omkring oss som kanske skulle behöva stöd. Behöva oss nån gång, vare sig det märks utåt eller inte. Så är vi redo? För ett samtal som kan lätta, eller ge en öppning för att hjälpa någon vidare till hjälp? Det hjälper att prata. Forskningen visar det.

Och det är snart jul. En tid på året som kan vara extra svår för personer med psykisk ohälsa. Hur kan vi underlätta för varandra?

Ett enkelt sätt att som individ stödja Mind och samtidigt skaffa en bra julklapp att ge bort, är att köpa boken Ord Inuti. Den är ett bidrag till det svenska språket, med 150 nya ord för känslor. Vad sägs om:

Avskedsförnekad

Jämmertagen

Slumpångest

och Smärtmätt

 

Senaste Inläggen

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.