Blogg En till årskrönika...

”Another year over and a new one just begun” som den gode Lennon sjunger. Ett år är till ända och traditionsenligt sammanställs listor över stortsmått och allt däremellan.

Jag och kollegorna på U&We vill så klart inte vara sämre och presenterar nedan ett axplock av årets klimat- och miljöhändelser.

Håll till godo!

Januari: Johan Rockström blir under tämligen högtidliga former Sveriges miljömäktigaste 2012. Det hela sker på legendariska Nalen i Stockholm och de fem högst placerade träffar en överenskommelse: tillsammans tänker man bättre och nu tar vi det här vidare i en gemensam (informell?) projektgrupp. Spännande och inte utan att man blir nyfiken på utfallet, tänker jag.

Johanna och Mårten besöker tillsammans med Arvid Nordquist och dess kunder, bland annat vendingföretagen Beans, Job meal, Mat på jobbet och Smiling faces, området där allt Arvid Nordquists kaffe klimatkompenseras: San Juan de Limay i Nicaragua.

Om besöket skriver Johanna Grant klokt: ”Att plantera ett träd i sig är lätt och kostar inte mer än ca 50 öre. Det som däremot kostar är allt arbete runt om… Att säkerställa att trädet får stå kvar. Att man kan mäta och följa upp hur det växer och sköts. Att staket sätts upp och att plantskolor startas. Att nya träd av rätt art återplanteras om plantor har dött eller gallrats bort. Att bönderna får betalt för sitt arbete. All planering och logistik och allt som bidrar till en beteendeförändring hos bönderna som gör trädplanteringen LÅNGSIKTIG. Deras arbete är imponerande!”

Februari: Anders Wijkman gör ett inlägg om problemet överbefolkning relaterat till utnyttjande av naturresurser. Wijkman får både ris och ros.

Oavsett vilket kvarstår problematiken. Redan vid dagens befolkningsnivåer är jordens resurser överutnyttjade. Eller för att tala med Prof. Olov Lindén: ”Det stora problemet är att redan 7 miljarder människor är alldeles för många på en planet av jordens storlek eftersom så gott som alla individer strävar efter en standard som motsvarar den som bara högst 2 miljarder har idag, och som redan nu sätter planetens livsmiljö under stark press.”

Mars: Energiutblick går av stapeln och hålls för andra året i rad i Göteborg. U&We var självklart på plats.

April: U&We klimatkompenserar den internationella konferensen ”Stockholm+40: Partnership Forum for Sustainable Development” till minne av FN:s första globala konferens om den mänskliga miljön i Stockholm 1972.

Under Stockholm+40 debatterade svenska och internationella deltagare hållbarhet utifrån sina respektive perspektiv och erfarenheter. Resultaten togs sedan vidare som inspel till Rio+20, FN:s konferens om hållbar utveckling i Rio de Janeiro. Mer om det nedan!

Maj: Stockholms åtgärdsplan för klimat och energi antas. Nämnas bör att Stockholms stad ingalunda följer SEI:s och Cogitos beräkningsmodeller och antar ett konsumtionsperspektiv i kalkylen, det vill säga inkluderar både de direkta och de indirekta utsläppen från hela leverantörskedjan som följer av Stockholmarnas totala konsumtion av varor och tjänster. Då hade våra utsläpp varit 439 % högre än Stadens egna beräkningar och alltså en riktig nu-ska-vi-minsann-minska-vår-energianvändning-utmaning för Stadshuset och Stockholmarna själva.

Juni: FN:s konferens om hållbar utveckling, Rio +20 äger rum i Rio de Janeiro exakt 20 år efter föregångaren: United Nations Conference on Environment and Development (UNCED), även kallad Earth Summit eller ECO-92.

Efter omfattande förhandlingar enades FN:s medlemsländer om ett slutdokument som bland annat innehåller beslut gällande hållbar konsumtion och produktion samt att världens länder ”inom kort” ska ta fram globala hållbarhetsmål. Under mötet etablerades ”Grön ekonomi” som ett internationellt begrepp.

Många var dock besvikna. Bland annat menade flera unga delegater att deras röster inte kom fram i förhandlingarna om en framtida (hållbar?) utveckling samtidigt som dessa, tja, i allra högsta grad representerar just framtiden. Ibland är det extra lätt att hålla med.

Juli: Almedalsvecka i Visby. På plats var AnnaEllinorJennyKatrinGöran och MariaEtt och annat seminarium hann vi också med att arrangera. Starkt jobbat om vi får säga det själva!

Augusti: Ryssland är världens största veteexportör och årets skördar ser under sensommaren ut att krympa dramatiskt. Från hela landet rapporterades 30 procent lägre skördar mot normalt. Orsaken? Allt värre torka. I Altai, beläget i sydöstra Sibirien, sjunk exempelvis inte temperaturen under 30 grader- på hela juli.

September: Mårten åkte till New York för att skaka tass på Clinton Global Initiative (CGI) årsmöte medan Leif och jag tog sikte på de schweiziska alperna och myclimates partnermöte. Övriga kollegor tog hand om kontoret.

Oktober: Invigning av Sjiska Vindpark som självklart klimatkompenserades av U&We.

Orkanen Sandy skapar stor förödelse och ger även den rika världen en skarp påminnelse om de allt tydligare effekterna av ett förändrat klimat. Den konservativa tidningen The Spectator utnämner 2012 till ”The best year ever” och är snabb att fastslå att återhämtningen efter Sandy tydligt visar att mänskligheten har en ”väldig motståndskraft mot förändringar.” Specator gläds för övrigt över att vi idag, som de uttrycker det, lever i ett energimässigt överflöd: ”And what about the concerns that the oil would run out? Ministers have spent years thinking of improbable new power sources. As it turns out, engineers in America have found new ways of mining fossil fuel.”

Lysande, Sickan.

November: FN håller sitt artonde världsmöte på temat klimat i Doha, Qatar. På agendan stod bland annat att söka få till stånd en andra åtagandeperiod under Kyotoprotokollet, att fortsätta arbetet mot ett nytt globalt klimatavtal och att försöka höja ambitionsnivån för utsläppsminskningar. Förväntningarna inför mötet var rekordlåga och resultatet blev svagt.

Koldioxidutsläppen fortsätter alltjämt att öka och vi är på väg mot något världen inte skådat på 20 miljoner år: en temperaturökning på fyra grader celsius. Med andra ord dubbelt så mycket som världssamfundet enades om att ha som målsättning så sent som 2009 på COP15 i Köpenhamn. Det görs alltså för lite för att reducera de mänskliga utsläppen av växthusgaser och även om vi skulle lyckas minska utsläppen så mycket som världens nationer har åtagit sig att göra kommer vi ändå få en ökning med 3,5 till 4 grader celsius. Misslyckas vi med våra åtaganden blir det ännu varmare.

Samtidigt släpper Världsbanken sin rapport Turn down the heat – why a 4°C Warmer World Must be Avoided. Rapporten innehåller flera starka formuleringar och författarnas förhoppning är att rapporten ska skaka om politiker och makthavare: ”Jag hoppas att den här rapporten kommer att chockera och tvinga fram en förändring”, skriver Världsbankens chef Jim Yong Kim i ett förord.

Samtidigt krisar SAS och många håller tummarna för bolagets överlevnad. Ett bolag som uteslutande sysslar med den typ av verksamhet som ett absolut flertal vet – The Climate Scam får ursäkta – bidrar till växthusgasutsläpp som är skadligt ur klimatsynpunkt. Ibland är det knepigt, detta med Dubbeltänk.

December: Miljöaktuellt ber Lena Ek utblicka mot 2013. Vad är hennes tankar och förhoppningar inför det nya året?

Miljöaktuellt: ”Om du får bestämma, hur ser världen ut när 2013 lider mot sitt slut?”

Lena: ”Klimatfrågan har tagit stora steg mot en lösning och vi har planterat lika många träd som det finns människor (min kursivering). Samt att det finns en nolltolerans mot kvicksilver i världen.”

Idag är vi över 7 miljarder människor på jorden. Det blir många träd det!

God fortsättning och ett gott nytt 2013!

//Maria

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.