Blogg Att sluta strutsa!...

Rensar i röran och hittar en gammal Mersmak, Coops prisbelönta kundtidning, från i höstas. Fastnar för en av mina favoritkåsörer, Lisa Förare Winbladh som skriver att hon bestämt sig för att sluta strutsa, eftersom vi måste börja ta miljöfrågan på allvar – NU!

Tänker på mitt eget lilla klimatbantningsprojekt, som jag skrev om på bloggen tidigare i år, där jag inte handlar några nya kläder och prylar utan går på loppis och second hand, har ställt om till Ecovivas vegetariska kasse istället för Classic (till hela familjens glädje) och fortsätter att åka tåg till kunder i Göteborg, Malmö & Köpenhamn samt cykla eller gå till jobbet. Det går bra även om det är svårt med klädbantningen. Jag tycker om kläder, fina kläder av god kvalitet och helst producerade under schysta villkor med ekologisk bomull eller återvunna fibrer.

Tyvärr räcker det inte med dessa förhållandevis små förändringar – många måste göra mer och mycket större förändringar. Vi måste tänka nytt, ändra våra beteenden, för egentligen med handen på hjärtat så vill vi ju inte förstöra jorden vi bor på? På grannbyrån futerra finns Kaj Török som ibland inleder sina föreläsningar med att fråga Hur många här vill göra världen sämre? Ingen brukar räcka upp handen! Ändå verkar det vara så svårt att ställa om.

Och precis som Lisa Förare Winbladh har jag mängder av kloka, fina och omtänksamma människor runt i kring mig som inte använder sin kompetens för att göra världen bättre och minska sin miljöpåverkan. Mängder av undersökningar visar dessutom att stor del av den miljöpåverkande konsumtionen inte höjer vår livskvalitet – de flesta undersökningar visar att vi blir lyckliga av att vara med familjen och av god hälsa.

Så även jag måste sluta strutsa, ta bladet från munnen och påverka fler att ställa om. Helst utan pekpinnar, utan mer som att göra ”det så attraktivt att fler vara en del av en mer hållbar livsstil” och visa att det är kul, spännande, kreativt och utmanande att hushålla med våra knappa resurser.
Som den ekonom jag är vet jag att man kan bjuda stort om man sparar i det lilla! Och inte alla ekonomer lider av bristande etik!

Så min fråga till dig som läst så här långt – hur vill du bli puffad i en mer miljöklok riktning? Triggas du av ekonomiska vinster, av bättre hälsa, av en välmående planet, andra människors rätt till samma utveckling som vi… eller till vad?

KOMMENTERA

2 Replies

  1. Kommer precis från möte med Omställning Nyköping där vi ikväll åter diskuterade denna fråga. Tror själv att olika argument förstärker varandra. När påven tidigare lyfte fram rättviseaspekten upplevde jag en större solidaritetskänsla än tidigare. Som road av psykologi och socialpsykologi vet jag också hur irrationella vi människor är och att känsloargument samt koppling till vår vilja att göra som andra(peer pressure) kan användas i goda syften. Kraftfull modell att ha med i bakhuvudet är tre E; Education, Engineering(& design), Enforcement.

    1. Tack för snabb återkoppling – tre E gillar jag! Och viljan att göra gott och som andra.

Your comment has been successfully submited.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.