Blogg Bhutan först med he...

Det lilla landet i Himalaya fortsätter att överraska. Man var först med att införa begreppet Gross National Happiness (GNH) istället för Gross National Product. GNH-värderingar ingår i skolutbildningen. Man har redan uppnått att hela landet inte har nettoutsläpp av koldioxid. Uppvärmning sker genom vattenkraft och biobränsle. Nu tar man nästa steg och deklarerar att all hela landets jordbruksproduktion ska bli ekologisk. Redan nu använder man lite kemikalier men även dessa ska fasas ut. Man anger inte någon tid utan kommer att ta en region och en åker i taget, säger man. Man är övertygad om att på detta sätt kommer jordbruksproduktionen att öka fastän den vanliga föreställningen är att den minskar med ekologiskt. På så sätt hoppas man klara hela befolkningsförsörjningen plus sälja till Indien och Kina. Ingen dålig varumärkesprofilering att alla landets produkter är ekologiska! Jämför varumärkesvärdet i det gamla ”Made in Sweden” som funkade under många år.
I Bhutan är buddhism den dominerande religionen. Den kännetecknas av att leva i harmoni med naturen, att djur har rätt att leva, man ser livet som ett flöde, att vara fri är ett mål med livet, att ha behov är att vara ofri. Jag undrar om det är en tillfällighet vad som händer i Bhutan? Kanske influensen från Buddhism är vad som krävs för att få rätt perspektiv på människan i relation till naturen och för att hantera miljöutmaningarna! Det finns inte precis några andra stora religioner där hållbarhetsvärderingar är framträdande. I kristendomen ska ju människan tvärtom erövra naturen. Det lilla landet med endast 1,2 miljoner invånare är ett verkligt föregångsland som det finns all anledning att låta sig inspireras av!

KOMMENTERA

20 Replies

  1. Hej, Göran!

    Ville bara säga att det länkades till den här texten på Facebook. Kul! Och intressant text – vem hade kunnat tro att Bhutan skulle vara ett föregångsland? En av kommentatorerna till Facebook-länken skrev att han drömmer om att få åka till Bhutan med familjen.

    Hoppas att allt är bra med dig och Amanda. Hälsa så mycket!

    Fredrik.

  2. Tack! Ja, Bhutan är inget dåligt resmål. Ett annat land som också kommit långt i hållbarhet är Costa Rica. Vi får skriva om det landet en annan gång.

  3. Det beror på att Bhutan importerar sin mat från Indien.

    ”Den som lyfter fram landet som ett gott exempel på en alternativ världsordning bör vara medveten om tre saker: För det första beror landets goda utveckling inte på lyckopolitiken, utan på snabba inkomster och hög tillväxt. För det andra är det få länder förunnad lyx att kunna avstå från att utnyttja sina resurser för att gynna naturens lycka. För det tredje är det lätt att maximera lycka, om lycka innebär naiv okunskap”

    Ur Henrik Sundboms reportage från Bhutan

    http://svensklinje.se/2011/06/lyckoriket-pa-jorden/

    1. Waldemar: Intressant inifrånartikel som i stort bekräftar bilden av Bhutan som ett spännande land men med problem. Att man är ekonomiskt beroende av vattenkraft är något vi känner igen här hemma. Att man vill bryta import av grönsaker från Indien och istället odla egna ekologiska är ett kraftfullt ställningstagande men som kommer att ta sin tid. Att man inte får döda fisk kände jag inte till men det är inflytandet från Buddhismen, antar jag. Att gå från medeltid till modern tid i ett språng medför naturligtvis påfrestningar. Men idén med bruttonationallycka är en idé som fått fotfäste, eftersom det traditionella ekonomiska måttet BNP inte visat sig öka människor lycka och välbefinnande. Bl a har David Cameron har tagit upp tanken att utveckla begreppet Gross National Happiness och presiden Sarkozy tillsatte en ”Beyond GDP Commission
      http://www.guardian.co.uk/society/joepublic/2010/nov/30/david-cameron-measuring-national-happiness

  4. Sverige och dess innevånare får nog titta ner i marken skrapa med foten och skämmas, trots att vi tycker att vi anstränger oss för att värna vår miljö när vi läser vad Bhutan åstadkommit.

    1. Lennart: Det krävs ibland okonventionella och extrema exempel för att man ska få syn på sig själv!

  5. Jag blir så imponerad och inspirerad av Bhutan, vilken underbar inställning till jorden och medmänniskorna! Däremot blir jag besviken på att kristendomen framställs i inlägget som ”naturfrånvänt”, det visar på dålig kunskap om kristen teologi att hävda det. I Bibeln står att ”Herren Gud tog människan och satte henne i Edens trädgård att bruka och vårda den.” Det väljer många att inte läsa alls, utan de fixerar sig vid det som står i kapitlet innan om ”härska” men tolkar ordet i vår kontext, vilket troligtvis inte är densamma som det innebar för dem som skrev Bibeln.
    Kristen teologi går i allra högsta grad ut på att bevara och vårda Skapalsen och att leva i samklang och med respekt för den.

  6. Jag blir så imponerad och inspirerad av Bhutan, vilken underbar inställning till jorden och medmänniskorna! Däremot blir jag besviken på att kristendomen framställs i inlägget som ”naturfrånvänt”, det visar på dålig kunskap om kristen teologi att hävda det. I Bibeln står att ”Herren Gud tog människan och satte henne i Edens trädgård att bruka och vårda den.” Det väljer många att inte läsa alls, utan de fixerar sig vid det som står i kapitlet innan om ”härska” men tolkar ordet i vår kontext, vilket troligtvis inte är densamma som det innebar för dem som skrev Bibeln.
    Kristen teologi går i allra högsta grad ut på att bevara och vårda Skapelsen och att leva i samklang och med respekt för den.

    1. Kerstin: Det lär finnas många ”översättningsproblem” med bibeln och tolkningarna som gjorts har väl många gånger gjorts för att gynna eller spela dem i händerna de som hade/har tolkningsföreträde. Betr det senare så skulle man ju kunnat tänka sig ett scenario där kristendomen varit den starkaste kraften i samhället att driva hållbarhet, men så är inte fallet riktigt.

  7. Hej Göran. Fantastiskt inspirerande. Att, som påpekat, det finns utmaningar att överbrygga för landet är en sak, men alla goda vägar börjar väl med en god intention?

    I övrigt håller jag med Kerstin. Är du bibelexpert, Göran? För om du inte har några revolutionerande upptäckter inom hebreisk översättning att lägga fram för världen, så kommer du med ett direkt felaktigt påstående. Det är ett språkligt absolut faktum att Bibeln aldrig säger att människor bör förstöra naturen, varken med hjälp av föroreningar eller annat. Det är ovetenskapligt att påstå annat. Tvärtom så står det att Gud vill att människor gör precis det som befolkningen i Bhutan gör nu, brukar jorden, lägger den under sig, vårdar den. Dessa tre bibliska formuleringar, ordagrant. Det gäller alla kända översättningar.

    Det finns mycket intressant att nämna om Bhuddismen. T.ex att dess tro på att en ond människa blir fattig i nästa liv gör strävan efter jämlikhet omöjlig, eftersom alla då fötts in i de liv som de enligt Bhuddismen förtjänat. Det är lätt att romantisera företeelser på andra sidan jorden som man aldrig har upplevt på djupet. Men att blanda in osakligt underbyggd religionskritik i en anns bra artikel är bara märkligt, och ovärdigt, jag tycker vi koncentrerar oss på den goda nyheten om ekologisk produktion.

  8. Bhutan som framgångsland, hahhahha:::D klart man kan tycka det är ett framgångsland om man vill åka tillbaka i tiden 500 år. Befolkningen är till största delen bara bönder och läskunnigheten 47%. Om nu folk tycker det är ett så bra land, så varsågod att avstå från allt ni äger själva och bli bönder ni också :).

  9. Jonas: Någon bibelexpert är jag långt ifrån. Men i olika sammanhag har det framgått, t ex vid kyrkomötet i Nicosia, att man beslutade om ett antal tolkningar som senare tids upptäckta Dödahavs-rullar och motsvarande dokument motsäger, bl a Maria Magdalenas roll. Egentligen är det inget konstigt med det: alla tolkningar man gör gör man nog med ett visst syfte som passar ens agenda. Gäller även mig.
    Men åter till frågan om kristendomen och hållbarhet. Första Mosebok säger: ”Och Gud sade: Låt oss göra människor till vår avbild, till att vara oss lika; och må de råda över fiskarna i havet och över fåglarna under himmelen och över boskapsdjuren och över hela jorden och över alla kräldjur som röra sig på jorden.” I den tidigare bibelöversättningen står det inte ”råda” utan ”läggen den (jorden) under eder”. I tysk bibelöversättning heter det ”herrscht” (härska), på engelska ”subdue” lägga under.
    Det finns säkert olika källor som kommer till olika slutsatser, när det gäller hur kristendomen påverkat oss, men här är en som menar att kristendomen har uppmuntrat till explotering. http://www.webofcreation.org/Articles/bunge.html
    Sedan finns det ju mängder med kristen dokumentation som hyllar naturen, inte minst våra vackra sommarpsalmer….

  10. Bhutan har också i alla dessa år brutalt förföljt den nepalesiska minoriteten och diverse religiösa minoriteter, tiotusentals nepaleser blev fördrivna från sina hem under 90-talet.och har inte fått återvända. Bhutan är en apartheidstat och inget annat :

  11. Andreas: Det finns alltid en baksida av myntet. Men därmed inte sagt att man kan låta sig inspireras av sådant som är bra och ambitiöst!

  12. Bhutan har endast 700000 invånare. Man arbetar hårt med att landet ska följa gamla traditioner. Det finns förbud mot reklamskyltar, plastpåsar och tobaksrökning (som kan ge 3 års fängelse). Man måste bära traditionella kläder (gjo och kira) då man gör något officiellt, jobbar administrativt eller besöker en administrativ enhet. Dock är Bhutan ett land av undantag och i de flesta affärer får du plastpåsar då du handlar, tobak får rökas om man har ett importkvitto och man står på en bakgata (men absolut aldrig i närheten av kungen). Affärer får skylta med vad de säljer, således cocacola-skyltar mm, och så fort bhutaneser kommer hem från jobbet kastar de av sig folkdräkten och drar på sig jeans och tröja.

    Det är sant att Bhutan slängde ut 107000 nepaleser som bott där i 100 år (FNs siffror. Enligt Bhutan var det ”bara” ca 20000. de andra skulle kommit för de ville bo i flyktinglägren som sattes upp). Detta var också för att skydda sina ”bhutanesiska” traditioner. Bhutans befolkning består dock av 35% nepaleser fortfarande och det är ofta dem som bär sten och gör grovjobb.

    Fram till 60talet fanns ingen skola i Bhutan (eller väg eller sjukhus) så det är klart attläsoch skrivkunnigheten är låg. Tittar man på den yngre generationen är det helt andra siffror.

    Fram till 2006 var Bhutan en absolut monarki men är sedan dess en konstitutionell monarki. Detta skedde för att kungen tyckte det var viktigt, alltså helt oblodigt, men kungen har fortfarande mycket makt. För några år sedan fanns 200 politiska fångar. Nu vet jag ingen siffra.

    Man har satt ett årtal då man ska vara ekologiska till 2018 tror jag, men vi får se om det åtföljs av undantag, tex av de indiska varorna som importeras. Man använder mycket lite gifter i jordbruket idag och det bör inte vara speciellt svårt att implementera detta, som för övrigt bestämdes för redan ett halvår sedan.

    Bhutan är ett trevligt resmål och som att åka till en annan värld men frågan är hur mycket som är just en saga…

    Med vänliga hälsningar,
    Jenny
    Guide i Bhutan

Your comment has been successfully submited.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.