Blogg Bonusar ska utvärde...

Jag har alltid undrat över fenomenet bonusar och om de verkligen har den motiverande effekt som de sägs ha. Och om de kostnader som särskilt företag inom finanssektorn har för bonusar uppvägs av ökade intäkter. Forskning inom området tycks i varje inte entydigt peka på att man arbetar hårdare eller klokare för att man får bonusar. Eller är bonusar endast ett uttryck för att företagsledningar fått en så stark maktställning att de kan plocka pengar framför näsan på ägarna?
Nu ska Första AP-fonden kräva att bolag som de äger ska utvärdera bonusprogrammen. Annars kommer man att rösta nej. Och flera andra AP-fonder följer efter i kraven. Det är väl rätt märkligt att företag hittills inte gjort det och i varje fall inte på ett sätt som är öppet för dem som äger företaget. Allt annat utvärderas ju minutiöst i syfte att spara kostnader.
Första AP-fonden kommer också med ett annat krav; att ersättningsprogram ska inkludera hållbarhetsfrågor. Annars kommer man inte att rösta för programmen vid bolagsstämmorna. Man kommer också att ta reda på hur hållbarhetsfrågorna drivs i styrelserna och vilken kompetens styrelsen har i dessa frågor. Man får bara hoppas att fler fonder och aktieägare hänger på!

KOMMENTERA

2 Replies

  1. Ang detta med bonusar vill jag gärna tips om boken Drivkraft – Den överraskande sanningen

    om vad som motiverar oss
    Nu kan du äntligen få reda på vad de
    aldrig lärde ut om motivation på universitet
    och högskolor:
    Utlovade belöningar fungerar bara
    vid rutinarbete och bara under vissa
    förutsättningar. Nu gäller det för ledarna
    att skapa nya förutsättningar för
    medarbetarna att motivera sig själva.
    Motivationen i kunskapssamhället
    kommer inifrån och bonusar kan
    förvånanden nog ge minskad motivation.

    Finns hos http://bookhouse.se

Your comment has been successfully submited.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.