Blogg Brottslingar i bolag...

En sensationell nyhet togs upp av Aktuellt igår som idag endast uppmärksammats av ett fåtal media. Det är en utredning gjord av Henrik Nilsson vid Umeå Universitet (Sustainable Investment Research Platform). Den visar att 90 % av svenska börsbolag har minst en styrelseledamot som dömts för brott. En del av brotten är av lindrigare slag såsom trafikförseelser, men det fanns också rattonykterhet, ofredande, våld, stöld och redovisningsbrott. Storleken på siffrorna gör att det låter som ett aprilskämt, men Henrik Nilsson säger att utredningens resultat är vetenskapligt robusta. Vad som är ännu mer anmärkningsvärt är att de företag som har styrelser där fler personer dömts för brott tar större risker och har sämre lönsamhet än övriga bolag. Det är även sämre kvalitet på den ekonomiska redovisningen. Henrik Nilsson tolkar resultaten som att att bakomliggande förklarande faktorer kan vara personlighetsaspekter såsom brottsbenägenhet och överdrivet självförtroende vilket leder till sämre omdöme.
Peter Lundquist, Tredje AP-fonden, intervjuades och sa att utredningen är uppseendeväckande. På frågan om detta är information som betyder något för ägare sa han att det är av yttersta vikt för framför allt större ägare. På direkt fråga om ha nu vill lägga sig i nomineringen till styrelser var svaret ja.
Henrik Nilsson ansåg att nomineringskommittéer bör fästa större avseende vid personlighetsfaktorer och inte bara erfarenhet och kunskap vid rekrytering till styrelser.
Utöver det som kommit fram finns ju också varumärkesrisker om det framkommer att någon i styrelsen har ett brottsligt förflutet.
Detta är uppgifter som borde leda till en ordentlig omprövning av kriterierna för förslag till styrelsekandidater.

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.