Blogg CDP Global Forest Re...



CDP släppte idag sin rapport “The Commodity crunch: value at risk from deforestation”. Rapporten är baserad på svar från 139 globala företag vars verksamhet är beroende av timmer, palmolja, soja, biobränslen och produkter från nötkreatur. Branschledande i årets rankning är, bland annat, Sainsbury, New Britain Palm Oil och Unilver. Inga svenska företag finns med bland branschledarna. Företagen har ombetts svara på frågor om kartläggning av risker, spårbarhet i leverantörskedjan, målsättningar och framtida risker och möjligheter kopplade till sina viktigaste handelsvaror. Rapporten innehåller tre huvudbudskap kring företags hantering av riskerna för avskogning:

– Trots ökat intresse från investerare och företag finns det flera utmaningar som gör det svårt att få fram handelsvaror som inte har bidragit till avskogning. Det handlar bland annat om certifieringssystem, spårbarhet, kostnader och osäkerheter kring lagstiftning.

– De svarande företagen uttrycker få risker som ligger utanför den egna organisationen. CDP är förvånade över att få företag nämner klimatrisker, varumärkesrisker samt finansiella och operativa kopplade till leverantörskedjan trots den uppmärksammade “hästköttsskandalen” som tydligt visade på bristen av kontroll i leverantörskedjor.

– Det är stor skillnad mellan rapporterande företag, där de branschledande företagen i många fall ligger långt före övriga. Att Unilver, som tidigare kritiserats av Greenpeace för att köpa palmolja från leverantörer som är involverade i regnskogsskövling, bedöms som branschledande kanske säger något om övriga företag i branschen?

CDP:s Global Forest Report visar att det finns stora utmaningar med att stoppa den globala avskogningen. EU ligger i topp när det gäller import av varor som leder till avskogning. Vår konsumtion av papper, blöjor, nötkött, billiga kakor och kosmetika är en bidragande faktor och beräknas stå för 10-15 % av de globala koldioxidutsläppen. Konsumtionen av dessa varor ökar och det är viktigt att vi som konsumenter ställer krav och väljer bort när vi handlar kött, kakor, kosmetika och läderprodukter. En än viktigare roll har investerarna som bör ta del av och använda den här informationen i sina investeringsbeslut. Investerare både bör och kan använda sina finansiella muskler för att välja att investera i företag som tagit frågan om avskogning på allvar. Ett positivt exempel i den här annars ganska dystra verkligheten är Norska oljefonden som i mars 2013 valde att dra tillbaka finansieringen av 23 palmoljeföretag på grund av deras ohållbara produktion av palmolja. Om vi ska kunna stoppa den globala avskogningen krävs fler långsiktiga beslut där både ekosystem, människor, organgutanger och investerare gynnas.

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.