Blogg Certifieringar, cert...

Många av oss – inte alla, men många – vill göra rätt. Det märks inte minst på att försäljningen av certifierade produkter har ökat rätt galet mycket. När jag tittar lite bakåt, sådär tio år eller så, ser jag ett helt annat landskap. Det var inte direkt norm att handla eko och reko, och även om det fortfarande är långt till att vara norm så är det i varje fall mer normALT idag än då. Kul, tycker jag.

Jag har förmånen att få ägna en hel del av mina arbetstimmar åt att prata certifieringar; med konsumenter, företag, organisationer. Jag jämför på härsen och tvärsen, visar likheter och skillnader och berättar om förträffligheter, svagheter och svårigheter. Och väldigt ofta möter jag frågorna ”men vilken är egentligen … bäst?”, och ”är det inte egentligen allra bäst att köpa närproducerat?”

Det där med vilken som är bäst är faktiskt helt omöjligt att svara på. Vad är bäst? Hallonglass eller en mild sensommarkväll? En huvudmassage eller en löptur på fjället? Det beror liksom på vad som är syftet. Stalltipset är alltså att kolla in vad de vill, de olika certifieringarna. Fairtrade vill utveckla lokalsamhällen, stärka producenter och arbetare. EU-ekologiskt vill främja ekologisk livsmedelsproduktion. Rainforest Alliance vill skydda och stärka den biologiska mångfalden. Det blir liksom lite olika strategier beroende på vad man vill. Sen kan du kolla vem som står bakom – är det företag allena så kan man ana att kraven inte är riktigt lika höga som om det är en samling av fackförbund, enskilda organisationer och producenter. Den som betalar för kalaset får ofta vara med och bestämma lite mer. Och med risk att låta cynisk – det är inte jätteofta stora producenter trycker på för högre krav.

Den som vill nörda ner sig lite mer, tränga in djupare bakom lagren av vackra ord och löften, kan krasst kolla hur många regler de ställer på sin licenstagare. Och så kan man ta det ett steg till och kolla om det verkligen är krav, eller mer mjuka rekommendationer. Det är lite som att säga till tonåringarna att ”du ska bädda sängen, äta ordentlig mat, göra dina läxor, vara hemma i god tid och absolut inte röka.”, eller ”det är schysst om du håller ordning i rummet och sköter skolan, och rök helst inte – i varje fall inte inomhus”.

Och det där med ”är det inte bättre att satsa på närproducerat istället för certifierat”. Ja men återigen: det beror på. Vill man stötta svenska bönder och landskapsutveckling? Superbra med närproducerat. Är det miljöhänsyn som styr: kör på eko. Vill man vara solidarisk med bönder och arbetare i hela världen: köp sånt som är schysst producerat – oavsett vilken plats på jorden det kommer från.

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.