Blogg Dags att tala om vad...

Ett nytt direktiv från EU kom häromdagen. Det gäller rapportering av icke-finansiell karaktär. Från och med 2017 ska alla företag med fler än 500 anställda rapportera information gällande sociala och miljömässiga förhållanden i bolaget. De som direkt berörs är 6000 företag inom EU.
Så nu kan man säga att CSR-rapportering lagstiftas. Även om sjösättningen inte sker förrän 2017 kommer många företag att börja tillämpa direktivet tidigare, inte minst av konkurrens- och varumärkesskäl. Dotterbolag behöver inte rapportera separat utan inkluderas i moderbolagets redovisning. Har man färre än 500 anställda berörs man inte direkt men kanske indirekt, eftersom ens kunder, för att uppfylla sitt ansvar, kommer att begära information. Ett företag förväntas nämligen att känna till materiella risker utefter sin värdekedja. Även investerare kan komma att intressera sig oavsett företagets numerär.
Om man inte redovisar helt eller delvis enligt direktivet  förväntas man ange tydliga skäl för varför man inte gör det.
Direktivet innebär inte att företag åläggs Integrated Reporting (IR), dvs att CSR information bakas in i årsredovisningen. Det räcker med att det är en separat rapport. Det krävs heller inte att rapporten revideras av tredje part, endast att revisorerna konstaterar att en rapportering har gjorts. Dock kan enskilda länder kräva att innehållet revideras på samma sätt som ekonomin.
Det finns ett flertal system för att strukturera redovisningen: Global Compact, GRI, ISO 26000 som är de vanligaste i vårt land.
Många företag som har redan den här informationen tillgänglig, så för dem blir det inget stort steg.
Den officiella rubriken på  det nya direktivet är EU Directive 2014/34/EU on disclosure of non-financial and diversity information. Texten finns här.

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.