Blogg De många motstridig...

#27 Med anledning av att jag läser Ethel Forsbergs bok om Makt, plast & gift & våra barn, som min kollega Göran bloggat om tidigare och SvD har skrivit en intressant artikel om, har jag rensat i köket. Bort med teflonstekpannor och plastverktyg. Stekspaden, sleven och ”pastaverktyget” var alla märkta med 7. Vad riskbedömningen i nummerordning betyder är inte så lätt att få fram eller förstå, så jag citerar Ethel:

”Märkningen med siffran sju betecknar övriga plastmaterial, bland dem några som kan innehålla det hormonstörande ämnet bisfenol A, (BPA) som ämnet förkortas. Våra hormonsystem reglerar allt från hjärnans utveckling till förmågan att förbränna fett, reglera blodsocker, känna välbefinnande och observera att – utveckla empati!”

Ingen kryddblandning som jag vill ha i min hemlagade mat framöver!

Det brukar ju sägas att ”kunskap är lätt att bära”. Men ibland känns det så tröstlöst. Kunskapen ger mig en ökad medvetenhet som jag inte klarar att blunda för. Det leder till att jag ställs inför mängder av möjliga och omöjliga valsituationer. För det är ju inte enbart kemikalier och bekämpningsmedelsrester det handlar om, utan klimatet, GMO, transporter, närodlat, svenskt… Listan kan göras lång.

Att välja ekologiskt framför konventionellt är för mig ett enkelt val. Den gröna linjen i livsmedelsbutiken gör att jag slipper en massa andra val, eftersom det oftast finns få ekologiska alternativ att välja mellan. Grundregeln jag har är EU-ekologiskt är OK, KRAV-märkt är bättre och demeter är bäst! Eller som Naturskyddsföreningen säger i sin kampanjfilm #byttilleko:

”o-ekologiskt är äckligt”

Igår på min bokklubb kom vi att prata om palmolja. Ännu ett svårt område, där företag & butiker inte hjälper konsumenten så värst mycket. Ett av valen kan stå mellan mineralolja eller vegetabilisk olja där det sistnämnda är bättre ur flera perspektiv. Kortare kolkretslopp är ett eftersom vegetabilisk olja är en förnybar resurs. Hudkrämer baserade på mineraloljor är inget vidare för vårt största organ, huden, är ett annat. Men om det är ospecificerad vegetabilisk olja kan det vara ocertifierad palmolja man använt i produkten, som kan ha orsakat regnskogsskövling och att orangutangerna trängs undan. Palmolja används i kosmetika och hudvårdsprodukter men också i choklad, godis och kex. Just nu genomför Greenpeace en kampanj mot Cloetta som inte har full koll på palmoljan i bl.a. Kexchoklad och Polly. Lär mer genom att göra Greenpeacetestet här.

Men jag antar att de allra flesta är helt omedvetna om oljorna. Vill du lära mer om vad olika företag gör kring palmoljan bjuder U&We in till ett planetseminarium i ämnet den 10 april, läs mer och anmäl dig här.

Så till sist tillbaka till det som väckte mitt intresse, Ethels bok. Den är läsvärd, om än en något obehaglig läsning som spänner från plast & olja, kemikalier & industrin till besprutning & jordbruk. Efter 200 sidor är min nyfikenhet väckt och jag inser att jag vill lära mer om kemikalier och träffa min tidigare kollega. Är du också intresserad kanske vi ses på  MiljöRapporten & Explizitz konferens Chemicals Management Summit 2014 den 8 maj. Programmet är lovande. Jag hoppas få lära mer och nytt och kommer som vanligt att dela med mig under dagen via twitter och efteråt på bloggen med en sammanfattning.

Detta är inlägg #27 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen i 100 dagar med start den 1 mars 2014.

 

KOMMENTERA

2 Replies

  1. Jag brukar använda mig av ramsan 4, 5, 1 & 2 – allt annat låt stå! Alltså använd eller köp inga plastgrejjer märkt med 1, 3, 6 och 7.

    1. Tack Jenny! Den ramsan ska jag lägga på minnet – fyra, fem, ett & två – allt annat låt stå. Med modellen att repetition är all kunskaps moder.

Your comment has been successfully submited.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.