Blogg Den förvirrade cykl...

Att cykla är vanligtvis energiskapande och glädjefullt. För det mesta känns det faktiskt så (kanske undantagsvis imorse då jag kom fram till jobbet med en tendens till utseende av en dränkt katt). Dock finns det små irriterande moment i en cyklists tillvaro. En cykeltur har sitt givna mål. Men väl där så börjar utmaningarna. Det här med att hitta en lämplig parkering för sin kära cykel är nämligen inte alltid helt enkelt. Tyvärr så räcker det ju inte med att ha ett bra lås för att låsa själva cykeln, du bör ha ytterligare ett lås för att kunna låsa fast din favoritpryl tillsammans med någon form av fast punkt. Då börjar det bli en smula svårt. Att hitta ett cykelställ är en ej alltför ofta firad triumf. Om så sker så är det oftast ett ställ modell ”Classic” som jag hittar. Ni vet stället där man placerar framhjulet i ett gap. Vilket innebär att cykeln blir lättflyttad/lättstulen. Lås fast cykeln i framhjulet föreslår någon. Detta fungerar mindre bra då de allra flesta moderna cyklar är försedda med snabbkoppling vilket innebär att det tar ca 5 sekunder att frigöra cykeln från framhjulet och dess till synes ̈säkra plats ̈. Att låsa fast cykeln i ramen är den enda möjliga garantin för att få återse din ögonsten när det väl är dags för hemfärd.

Där har ni förklaringen till den till synes förvirrade cyklisten som irrar runt med letande blick eftersökandes en fast punkt i tillvaron. Vi är ganska många som idkar detta vardagsnöje. Lyckan är att hitta en stupränna, trafikskylt mm. Vad som helst går nästan bra bara det är tillräckligt stabilt.

Dock måste det sägas att det finns det ljuspunkter i tillvaron, nya moderna (säkra) cykelställ monteras upp inte sällan i anslutning till t-banestationer.

Men nybyggda handelsplatser verkar vara ett undantag. Här är inte en cyklist välkommen, inte ett cykelställ så långt ögat når. Häromveckan kom det ett pressmeddelande från den stora småländska möbeltillverkaren. En handelsplats anläggs vid Söderstaden i Stockholm (gamla slakthusområdet). Citat från IKEA ́s pressmeddelande. ̈Det centrala läget gör även att handelsplatsen blir enkel att nå med allmänna kommunikationer ̈ och i nästa andetag så meddelar man att ̈Planerat antal p-platser är 4000 ̈.

Budskapet blir: Åka kommunalt går jättebra men vi garderar upp med 4000 p-platser och cyklister har vi inte ens tänkt på.

Men det finns dock hopp. Fann detta reklambudskap i tunnelbanan. Tele2 arena har tänkt till från början, cykelställ för 1000 cyklar finns med från start. Förhoppningsvis med modernt snitt och därmed mindre utrymme för  ”den förvirrade cyklisten ̈” – skönt.

Senaste Inläggen

KOMMENTERA

5 Replies

  1. Tack för tipset Victoria!
   Hade inte koll på denna produktutveckling.
   Med vänlig hälsning Johan

 1. Tycker man inte insex räcker kan man alltid beställa det dyrare alternativet på pitlock.com

  Var vänlig och radera inlägget över.
  Mvh

 2. Tack Andreas! Nog kan det tyckas deppigt att ovanstående lösningar behövs men så ser verkligheten ut. Pitlock verkar vara rejäla grejer.

Your comment has been successfully submited.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.