Blogg Den strålande ön, ...

Förra veckan var det semester för min del. Och jobb. I Sri Lanka. Det var fantastiskt alltihop. Då semesterdelen fortlöpte under tämligen ordinära former var jobbdelen desto mer spektakulär. Varför? Svaret: Jag passade på att besöka ett rykande färskt klimatkompensationsprojekt signerat Plan Vivo.

Sri Lanka är, sin ringa storlek till trots, en av de mest artrika länderna i Asien och en erkänd ”Biodiversity hotspot” av både nationell och global betydelse. I själva verket uppskattas artrikedomen vara den högsta i Asien med hänsyn till landets area. Som ofta finns dock problem i paradiset. Här i form av avskogning och omfattande kultivering av landområden, till exempel odling av oljepalmer för kommersiella syften. Områden som tidigare varit regnskog och som nu försvinner i en rasande takt. Dystra fakta, inte tu tal om saken.

Som tur är finns Hiniduma Bio-link Project!

Hiniduma Bio-link Project är ett samarbete mellan the Carbon Consulting Company (CCC) och den lokala icke vinstdrivande organisationen Rainforest Rescue International(RRI). Målet är att skapa en grön korridor (biodiversity corridor eller bio-link) på cirka 2000 hektar mellan de sista stora kvarvarande regnskogsområdena Polgahakanda och Kanneliya i Galledistriket i södra Sri Lanka.

I projektet tillämpas Analog Forestry Concept. Det är en fiffig metod som syftar till att återskapa den lokala biodiversiteten och samtidigt skapa inkomstbringande möjligheter för småskaliga markägare. Hur? Jo, genom att ekonomiskt gångbara växter såsom te, kryddor och andra grödor odlas integrerat med arter som är viktiga ur ett ekologiskt och biologiskt perspektiv. Man imiterar helt enkelt naturens egna sammansättning och de ekologiska funktioner den genererar. Man återskapar ekosystem och de tjänster dessa producerar på småböndernas mark, i det här fallet för att hålla ihop och skapa en brygga mellan de sista kvarvarande regnskogsområdena. Så smart, så självklart!

Projektet är godkänt och registrerat i enlighet med Plan Vivos kriterier för klimatkompensation och har genererat krediter sedan 2012. Det fina är att du betalar för klimatkompensation samtidigt som du bidrar till att återskapa regnskogens alla arter och ekosystem!

I det nyss avslutade pilotprojektet deltog 15 småbönder som tillsammans planterar över 90 arter, varav många rödlistade. Flera av deras grannar har anmält intresse av att gå med och dessa småbrukare kommer framdeles kunna sälja frukt och annat som träden genererar. Detta samtidigt som de skyddar och utvidgar områden där regnskogens naturliga ekosystem kan återställas. På så sätt hoppas projektutvecklarna kunna förstärka – och bli partners med – de traditionella samhällen som lever i eller i direkt anslutning till den hotade naturskogen.

När jag frågar de deltagande odlarna varför de gått med menar flera att den ekonomiska ersättningen förvisso inte är oviktig men långt ifrån den enda drivkraften: ”jag vill skydda den här marken, skogen är viktig på många sätt” som en småbrukare uttryckte det.

Personligen känner jag en alldeles avgrundsdjup sorg vid bara åsynen av skövlade träd och all den urholkning av artrikedom som följer därefter. Naturens vagga och vi (företrädelsevis i den utvecklade delen av världen) som krossar och går på. Något går sönder inombords, jag svär.

Samtidigt är det viktigt att inte förlamas och tappa handlingskraften. Utrotningshotade arter kan fredas och bestånd återhämta sig. Vi har gjort det förr. Eller som Sanith, en av projektutvecklarna på CCC, uttryckte det: ”There are so many things that ought to be done but at least this is doing something”.

Det känns bra!

//Maria

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.