Blogg Design - Reflektione...

Igår söndag drog årsmötet för Clinton Global Initiative (CGI) igång. CGI är inte känt i Sverige men desto mer känt bland globala företagsledare, NGO:s och statsöverhuvuden. Dessa aktörer från samhällets olika delar uppmuntras nätverka, samarbeta och inspirera varandra för att få till stånd fler och mer kraftfulla åtgärder mot världens utmaningar, bland annat för att lindra de skenande klimatförändringarna. Att organisationen och dess medlemmar har kraft och potential att förändra saker och ting visas inte minst upp under mötets inledande del där Ban Ki-Moon (FN),  Michael T Duke (Wallmart), Jim Yong Kim (Världsbanken) och Drottning Rania av Jordanien debatterade hur vi genom bättre design kan förbättra världen. Drottning Rania var mest inspirerande när hon talade om utmaningarna, främst i hennes del av världen, och poängterade behovet av en förändring av hela utbildningssystemet för att bättre möta den allt snabbare utvecklingen och därmed samhällets och företagens behov. Att styra design mot att bättre möta mänsklighetens behov från att idag fokusera på individens, var ett uppskattat citat av drottningen som twittrades ut under konferens.

Drottning Rania bredvid Ban Ki-Moon och Michael T. Duke

Stora företag får mycket utrymme i CGI, bland annat gör de utfästelser vad de ska åstadkomma på hållbarhetsområdet under året. Wallmart lyfts återkommande upp som ett ansvarsfullt företag. Visst är det så att Wallmart gör mycket för att råda bot på de negativa effekterna av sin verksamhet, ställa om till grön el etc., men den som har varit på Wallmart måste ändå medge att det är svårt att se hur nuvarande verksamhet som uppmuntrar köphysteri någonsin ska kunna fungera i samklang med naturen. Mer imponerande är hur man uppmuntrar och lyfter fram nya innovationer i CGI. CGI-medlemmen Postkodlotteriet, som för övrigt är världens tredje största privata välgörenhetsorganisation, gav igår kväll ut tre stipendier, varav ett gick till Molly Morse som startat Mango Materials som gör bioplast med bland annat metan som insatsvara. Mycket spännande idé som verkar ha potential att omdana plastindustrin och dessutom kraftigt reducera klimatpåverakan då metan är en kraftfull växthusgas.

Mango Materials får pris av José María Figueres fån Carbon War Room

Ett tema som togs upp, där vi på U&We har stort intresse i och med våra klimatkompensationsprojekt, och som är centralt för att åstadkomma förändring i många utvecklingsländer är landägarskap. Stabilt landägarskap är en förutsättning för att säkra livsmedelsförsörjning, lindra fattigdom, skapa tillväxt, skydda ekosystem och miljö, ändå står ca. 350 miljoner jordbrukande familjer i världen utan land. Utmaningarna framöver har bland annat med de höga råvarupriserna att göra, priser som håller i sig i något man kallar ”supercykeln” för råvaror, vilket ex. gör att stora olje- och kolbolag i snabb takt exploaterar, och i viss mån förstör, mark de annars aldrig skulle röra. Trots den positiva andan och fokus på lösningar var det svårt att se en väg framåt på denna punkt. Enighet fanns dock bland annat på att ställa större krav på företag som exploaterar mark. En införsel av en prövning, likt miljöprövning, där företag noggrant tvingas utreda landägarfrågan skulle kunna vara en väg framåt.

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.