Aktuellt Blogg Det blir en spännan...

Vad händer på Wall Street?
För ett par veckor sedan började aktionen Occupy Wall Street. Och den har fortsatt. Nu har 5000 människor deltagit i en demonstration i New York. Aktionen har spritt sig till flera amerikanska städer och även utomlands. I Grekland strejkas det.
En förklaring kanske tabellen nedan ger som visar skillnader i lön mellan genomsnittsarbetaren och företagsledare i olika länder.

Country Ratio of PayCEO/Average Worker
Japan

11:1

Germany

12:1

France

15:1

Italy

20:1

Canada

20:1

South Africa

21:1

Britain

22:1

Mexico

47:1

Venezuela

50:1

United States

475:1

Det låter som ett djupt muller från de djupa leden, en ilska som har att göra med att de som orsakat lånebubblor löses ut av staten och kan fortsätta att ta risker och få bonusar.
Men på Wall Street är det också en miljövåg och klimatmanifestation som bland annat uttalar ett stöd till president Obama att stå emot det som kommit att kallas ”big oil”. Flera rörelser har anslutit sig, bland andra den amerikanska fackföreningsrörelsen. 350.org, Moving Planet, de som vill stoppa offshore drilling och den rörelse som vill stoppa oljesandsledningen från Canada till Texas. En stor manifestation planeras till 21 oktober. Nu är det inte bara en reaktion mot att de rika blir rikare medan de fattiga anser sig få betala för den ekonomiska krisen.
Vad är det som händer? En motsvarighet till tea party-rörelsen, fast på den andra kanten? Har inspirationen kommit från Nordafrika? Det ser ut att bli en spännande höst!

Your comment has been successfully submited.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.