Blogg Earth Hour City Chal...

Nu är WWF:s stadskampanj Earth Hour City Challenge färdig för i år. I hård konkurrens med de andra finalisterna Eskilstuna och Lund samt de andra deltagande kommuner blev Umeå vald till årets vinnare – grattis Umeå!

Syftet med kampanjen är att samla och stärka svenska kommuners energi- och klimatarbete genom samarbete, innovation och ledarskap, så att de globala utsläppen av växthusgaser minskar till noll senast år 2050. WWF:s turné är, tillsammans med en mängd andra initiativ från civilsamhället och företag, helt avgörande för att brygga gapet mellan dagens utsläppskurva och tvågradersmålet, eftersom de utsläppsminskningar som världens statsledares annonserade i sina frivilliga utsläppsminskningar (INDC:s) inför Paris-mötet inte alls räcker för att nå målet (Läs mer i t.ex. Oxfams Fair share report och tidigare blogginlägg 2015-12-21 )

För att kora en vinnare i tävlingen har deltagarna rapporterat in åtgärder som de gör i sin kommun för att minska utsläppen. U&We har gått igenom hela det inrapporterade materialet för att ge återkoppling till deltagarna på deras åtgärder. När vi gick igenom det inrapporterade materialet blev vi rejält inspirerade och imponerande – det bubblar i Svenska kommuner när det gäller åtgärder för att bli fossilfria!

IMG_5736

Deltagarna tog del av återkopplingen genom en workshop i samband med finalen i Göteborg 31-maj. 

Det ska väl också tydliggöras att deltagarna i EHCC inte är en representativ grupp för alla Sveriges kommuner utan snarare några av de mest ambitiösa inom energi- och klimatområdet. Men om de åtgärder som de 16 deltagarna genomför skulle få större spridning så att andra kopierar och tar efter skulle vi vara på god väg att brygga gapet mellan dagens utsläppskurva och den som pekar mot tvågradersmålet.

Det är omöjligt att kora den mest innovativa åtgärden, men här delar vi med oss fem åtgärder som har inspirerat oss:

  • Retuna park, Eskilstuna
  • Mål och handlingsplan för att minska utsläpp från konsumtion, Göteborg
  • Solcellspaket från kommunala elbolaget, Eskilstuna och Sollentuna
  • Klimatkontot, Lund och Karlstad
  • Pilotanläggningar för svart pellets, biobränsle från alger respektive biokol, Umeå och Eskilstuna

Vi vill tacka WWF för förtroendet och alla kommunerna för deras starka arbete för en tryggare och vackrare planet!

Håkan Emilsson & Jens Johansson

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.