Blogg Effekten av att äta...

Varför ska man äta eko?

Den frågan har Coop jobbat med sedan starten 1899 då de redan från början arbetat med ärliga, rena och oförfalskade produkter. Nu har de gjort en liten studie för att stilla sin nyfikenhet kring vad ekoeffekten är av att äta ekologiskt.

Resultaten talar sitt tydliga språk. Äter du oekologisk mat har du fler substanser som t.ex. svampmedel, ogräsmedel, insektsmedel och tillväxthämmande medel i urinen än om du äter ekologiskt. Den största minskningen syns hos barnen.

Under gårdagens pressmöte manade Livsmedelsverket att inte oroa konsumenterna mer än nödvändigt. Värdena i resultaten ligger ju under ADI – accepterat dagligt intag. Och tänk om konsumenter skräms att äta mindre grönsaker till förmån för dioxinstinn strömming och mer köttprodukter?

Själv tänker jag två saker:

  • underskatta inte konsumentens kunskap och förmåga att göra medvetna val
  • även om gränsvärdena ligger under ADI är det väl helt relevant att vara försiktig

Vi vet väldigt lite om långtidseffekten av mat som har besprutats”, säger doktor Jörgen Magnér i filmen som du kan se här.Speciellt när studier visat att kemikalier i kombination kan vara långt farligare än kemikalier var och en för sig.

Liknande resonemang för Coops och U&We:s tidigare kollega Ethel Forsberg i boken Makt, Plast, Gift & våra barn som Göran Wiklund skrivit om tidigare i en bloggpost. Boken är mycket läsvärd!

Tack vare Coops undersökning har jag fått ännu ett skäl till att köpa mer ekologiskt. Än en gång tar Coop på sig rollen som folkbildare och både informerar och hjälper medlemmar till ett enkelt val utan behov av krav på lagändringar. Vi kan alla flytta handen i hyllan till ett mindre giftigt val! Gör som familjen Palmberg!

Här hittar du allt material om Ekoeffekten om du vill veta mer. IVL har gjort undersökningen och skrivit en rapport.

Behov av ytterligare forskning

På pressträffen igår deltog flera olika verk, ett politiskt parti, många organisationer och några företag. I korthet kan man säga att studien som Coop låtit göra sätter fingret på behovet av ytterligare forskning. Här nedan några korta kommentarer efter att filmen visats och Jörgen Magnér presenterat resultaten.

  • Representanten från KEMI var positiv, även om studien var gjord på liten grupp.
  • Maria Dirke från Ekologiska lantbrukarna poängterade att familjens önskan att minska risken för att få i sig bekämpningsmedelsrester även är ett skäl till att många lantbrukare vill ställa om. De hanterar ju dessa kemikalier.
  • Livsmedelsverket var mindre positiva. De två representanterna var rädda för att kommunikationen kan bli snedvriden. Det är värre med dioxin m.m. som finns i feta fiskar som strömming. Kommer konsumenten oroa sig för rätt saker?

Louise König besvarade farhågorna bl.a. med hänvisning till försiktighetsprincipen. Dessutom vet Coop att människor är oroliga då de gjort en undersökning på 40.000 medlemmar i sin panel, med ca 80 % svarsfrekvens. Man är bland annat orolig för kemikalier i maten.

Ekokvitton

…är ett annat sätt att visa på mervärdet av att köpa ekologiska matvaror. Ekokvitton togs fram 2005 som en samverkansprojekt inom Svensk Handel. Projektet finansierades av Jordbruksverket och Konsumentverket. Även Livsmedelsverket deltog i projektet.

Här hittar du mer information om ekokvitton och hur de kan användas i kommunikationen. På KRAVs marknadsseminarium 2015 gjorde jag själv en presentation på 10 minuter om Ekokvitton som du hittar på vår Aktuellt-sida under rubriken U&We på Youtube. En kortversion på 2 minuter hittar du här.

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.