Blogg Ekobyggmässans stö...

Ekobyggmässan i Kista har precis gått av stapeln i förra veckan. Det var två intryck som sitter lite djupare efter besöket. Mässan var annars givande med 800 seminariebesökare och ca 2500 mässbesökare.

Debatt på Ekobygg med bland andra Veronica Palm (S), Karolina Skog (MP) och Stefan Attefall (KD).

Debatt på Ekobygg med bland andra Veronica Palm (S), Karolina Skog (MP) och Stefan Attefall (KD).

Första programpunkt var en paneldebatt där bostadsminister Stefan Attefall (kd) var deltagande. Han hade det inte särskilt lätt i debatten men hävdade envist sin ståndpunkt att den sk stopplagen  (”Gemensamma tekniska byggregler i hela landet ska underlätta byggandet av fler och billigare bostäder. Regeringen föreslår därför att kommunerna inte ska kunna ställa krav som går längre än de nationella normerna). Är detta det bästa för Sverige avseende att förkorta byggprocesserna och för att få billigare bostäder? Hur ser hans argument ut? Och vem är det egentligen som gynnas. Vi testar först med:

  • Konsumentperspektivet: Attefall menar att 10-15% i kostnader sparas i mer enhetliga nationella kundkrav. Eurostat (EU´s statistik enhet) visar att det i Sverige kostar 72% mer än genomsnittet i EU att bygga år 2011. Även om bostadsministerns huvudargument inträffar med 10-15% besparing så återstår fortfarande ett jätteglapp mot övriga länder t ex över 40% dyrare jämfört med Finland. Hur hämtas detta hem? Vad är grundorsaken till denna gigantiska skillnad, var är analysen?

PRIS FÖR BOSTADSBYGGANDE I EU 2011

Sverige +72 %

Danmark +38 %

Tyskland +31%

Finland +18%

Belgien +1%

Dessa länder har priser som ligger över genomsnittet inom EU. I Sverige är priserna alltså 72 procent över genomsnittet i hela EU medan de i till exempel Belgien ligger på nästan samma nivå som medeltalet för EU.

  • Miljöperspektivet: Det skall vara nationella krav men ingenting som gör att mottagarna skall behöva anstränga sig. Attefall menar att det inte finns några vetenskapliga studier som visar att lokala kommunala särkrav gynnar miljön. Om man vänder på det. Finns det några vetenskapliga studier som visar att det blir positiva miljöeffekter om staten kliver in och då i rollen att sänka ribban. Idag säger byggindustrin att de hoppar över ribban för de nationella kraven med blyväst. Starka ben får man att hoppa med blyväst. Men om det inte finns någon arena att visa upp vilka färdigheter i varför då träna med blyväst överhuvudtaget? Bra för miljön nja
  • Byggindustrin: Stefan Attefall inledde hur besvärligt det skulle vara för Moelvens husfabrik i Nässjö att behöva anpassa sig efter olika kommuners olika krav. Är det att förenkla för industrin att isolera sig från kundkrav (anpassade efter den lokala kontexten)? Detta då staten går in som en blöt filt emellan och sänker ribban. Vad brukar hända med en produkt som inte levererar mot kundkrav? Risig efterfrågan brukar det bli. Men eftersom efterfrågan är större än tillgången så blir det sålt ändå. Är det så han tänker?

Om det inte blir bra för någon intressent vem är det då bra för? Det naturliga är att låta kommunerna vara med och driva utvecklingen. Att  jobba med en nationell lägsta kravnivå gynnar varken konsumenter, miljön eller byggindustrin.

Det andra intrycket då. Jo det var ekosystemtjänsternas starka frammarsch. Nu har det jobbats en längre tid med certifieringssystem för byggnader (BREEAM, LEED, Green Building, Miljöbyggnad, Svanen). Det börjar att sätta sig och det finns oftast en standard som matchar kundens behov. Nu börjar man att höja blicken för att titta på området utanför själva byggnaden. Närområdet och stadsdelens utveckling blir allt intressantare då behövs det verktyg som kvantifierar nyttan – av urbana ekosystemtjänster.

Bl a höll Christina Wickberger projektledare från Stockholms stad för c/o City ett föredrag som exemplifierade nyttan med ett verktyg som grönytefaktor som katalysator för utvecklingen av ekosystemtjänster i Norra Djurgårdsstaden.

Avslutningen på mässan var ett inspirationstal från Stanfordprofessorn Gretchen Daily, rådgivare  åt flertal regeringar över hela världen. B la åt Kina där hon hade varit medverkat till att Kina numera är världens största återplanterare av skog. Gretchen var som utlovat inspirerande!

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.