Aktuellt Blogg Ekologiskt, vägen t...

Imorse möttes man av nyheten i ekot att “ekologisk mat inte är bättre”

Det visade sig att det var det gamla vanliga gänget på SLU som skrivit en debattartikel i SvD som helt utan kritiska kommentarer refererades. Var det ny forskning? Inte vad jag kan se. Att de personer som skrivit debattartikeln tycker som de tycker är ingen nyhet. De framför dem regelbundet. Här är två exempel från 2005 och 2009.

Vad jag förstår är det ingen ny forskning som förs fram utan en lansering av en bok:

Forskargruppen har tidigare fått kritik för sitt sätt att bedriva forskning vid en utvärdering.

Så varför släpps det fram som en nyhet? Varför ställer man inga kritiska frågor?

En annan vinkling på denna nyhet hade ju kunnat vara: ”Forskare på SLU påstår att ekologisk odling är vägen till svält. Vad säger FN och den bredare forskningen?” Det är ju ett väldigt långtgående påstående från deras sida som inte håller vid närmare granskning. Avskogning, markförstöring och svält är stora problem men inte är det ekologisk odling som är orsaken till det.

Jag känner oro. Oro för att det sker en nedrustning inom media som leder till mindre kritisk granskning och öppnar upp för manipulation av media. Jag hoppas jag har fel men det finns en del tecken i skyn som jag skrivit om tidigare.

Frågan kring framtidens matförsörjning är komplex och kan inte kokas ned till ja eller nej till ekologiskt. Finns mycket att diskutera kring detta men att släppa fram en åsikt på detta ensidiga sätt är inte en bra början. Jag kan inte påminna mig om att en debattartikel släppts fram på detta sätt utan att samtidigt låta kritiska röster höras. Någon som har bättre minne än jag? Under eftermiddagen släpps andra röster fram, men hela förmiddagen var det bara en sida som refererades okritiskt.

Till saken hör att jag är både glad och stolt över P1 och ekot och tycker fri press och öppen debatt är grundläggande för den demokratiska dialogen i Sverige. Jag tycker också att det är bra att SLU-gänget får skriva debattartiklar men inte att deras åsikter framställs som fakta.

 

Your comment has been successfully submited.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.