Blogg Ethel Forsberg talar...

Tidigare generaldirektören för Kemikalieinspektionen och också tidigare konsultkollegan till oss hos U&We Ethel Forsberg belades med munkavel under tiden på Kemikalieinspektion. Hon fick inte berätta hur skadliga ämnen hela tiden lagras i våra kroppar. Nu har hennes bok “Makt, plast, gift och våra barn” kommit ut och där utgår hon från barnens perspektiv, därför att de är speciellt utsatta. De äter tre gånger mer och dricker sju gånger mer än vuxna relativt sin kroppsvikt. De biter i allt och kryper på golvet där kemiska restprodukter ansamlas i damm. De är i utveckling vilket gör hormonsystemet känsligare.
Ethels bok är en grov kritik mot myndigheter som undanhåller information och som därmed låter oss vara försökskaniner för kemikalieindustrin. Att skydda produkters försäljning tycks väga tyngre än vår hälsa.
Att det finns gifter och hormonförstörande kemikalier i bröstmjölken måste kommat till allmänhetens kännedom. Det går bara att komma åt denna fråga genom lagstiftning och här vilar ett tungt ansvar på politiker och myndigheter.
Tänk att den som har bäst överblick över kemikalieområdet måste sluta för att kunna berätta om vad som egentligen pågår.
Tack Ethel för klarspråket!

KOMMENTERA

3 Replies

  1. Oh så spännande. Jag vill läsa den boken. Jag är en alldeles för inaktiv otålig förändrade av människor, organisationer och samhälle. Men känner att vi saknar något i arbetet med att skapa en omställning eller skiftat förhållningssätt. Vad gör vi med klarspråket. Hur mobiliserar vi kraft. Är det redan på väg men går så sakta att jag inte ens ser blomman som växer? Eller har vi metoder och modeller som är på väg, men som väntar på tipping-points?

    Eller är jag ett exempel på samma mönster, samma passivitet som jag ser hos så många andra även fast jag läser och bygger egen förståelse? Och agerar på sätt som jag lär mig.

    Tack för ett bra lästips!!
    peterA

    1. Viktig fråga du tar upp: I vad mån man själv är en del av det man vill ändra på – utan att ens märka det. Den behöver man ha med sig hela tiden!

Your comment has been successfully submited.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.