Blogg En stressad köttind...

Vegansk butter masala

Jag kunde inte låta bli att både bli full i skratt och smått irriterad när jag läste om att EU:s jordbruksutskott i veckan röstade igenom ett förslag om att förbjuda namn på växtbaserade produkter som traditionellt förknippas med kött. Det anses vilseledande att inkludera begrepp som ”korv”, ”burgare” och ”färs” i vegoprodukters namn. 

”Bönburgare” är tydligen lätt att förväxla med ”hamburgare”.  

Hela Europaparlamentet måste rösta om förslaget för att det ska gå igenom, men om det blir verklighet kan livsmedelsproducenter behöva döpa om sina bönburgare till ”böndiskar” eller liknande.

Ja, på riktigt. 

Korv – kött eller en form?

Förespråkarna av förslaget menar att det är ”sunt förnuft” att kalla saker vid sitt rätta namn. 

”Sunt förnuft” säger mig att korv, burgare, biff och färs är en form på något – inte en typ av kött. Sist jag kollade sprang nämligen inte grisar och kor omkring i formen av korvar och burgare. 

Visst så är ”stek” och ”biff” styckningsdetaljer, men kompletteras orden med ett prefix som ”soja” bör det inte råda några tvivel om vad som åsyftas.  

Ett problem – för vem?

Jag tycker mig ana en stressad köttindustri i bakgrunden och förslaget väcker en rad frågor:

  • För vem är det här över huvud taget ett problem?
  • Finns det någon som helst grund för att det förekommer en begreppsförvirring i någon större skala kring vegoburgare och liknande?
  • Varför ska våra skattepengar gå till den här typen av detaljstyrning?
  • Varför kommer det här förslaget nu när sojakorven har funnits i decennier?
  • Vilken roll spelade köttlobbyn i att det här förslaget lades fram?

Ett försök att stoppa utvecklingen

 Vegotrenden är på stark frammarsch. Oron för klimatförändringarna tros vara en stark drivkraft och idag är var femte ung tjej i Sverige vegetarian eller vegan, enligt WWF. Marknaden för vegoprotein har som en följd av det här fullkomligen exploderat de senaste åren.

För mig är det svårt att tolka det här förslaget i jordbruksutskottet som något annat än ett desperat försök att stoppa den här utvecklingen. 

Om nu Europaparlamentet skulle slå fast att korv, burgare, färs och bullar inte endast är olika slags former som mat kan anta så borde det även tvinga fram namnbyten i en rad andra produktkategorier.

Laxburgare, kycklingkorv och fiskbullar borde rimligtvis också ligga pyrt till med jordbruksutskottets definition.

Men något säger mig att Kronfågel och Abba kan sova lugnt.

Det är vegotrenden man vill komma åt – inte begreppen. 

KOMMENTERA

2 Replies

    1. Linn, du är min idol Det du skriver belyser faktiskt nivån på jordbruksutskottets förslag on point! Tack för dagens skratt

Your comment has been successfully submited.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.