Aktuellt Blogg Fjällkartan ritas o...

På grund av klimatförändringen smälter våra ca 250 glaciärer. En glaciär ska ha ett istäcke som är minst 40 m djupt för att kallas glaciär. Men nu drar sig glaciärerna tillbaka. Det gör att kartorna över fjällområdena inte längre stämmer. Därför ska Lantmäteriet rita om kartorna över ett område från Helags och norrut. Själv har jag noterat detta under många vandringar i Sarek. Vid Mikkaglaciären finns årtal på stora stenar var iskanten befann sig ett visst år. Man stannar upp i förundran över hur snabbt avståndet ökat till isen. Avsmältningen sker med 20 meter per år. Vid Pårteglaciären kunde man för 25 år sedan gå in i en istunnel som för med sig smältvatten; en sällsam upplevelse. Vid mitt senaste besök hade tunneln kollapsat. Forskarna säger att ytterligare 60-70% kommer att smälta bort av glaciären.

KOMMENTERA

2 Replies

  1. Den yttre miljön är förödd, den inre än mer, hos de världen styrande.
    Naturen, fundamentet för realekonomin och därmed den många gånger större finansiella ekonomin, är i upplösning, med den Industrialism – Kapitalism – Konsumism – och därmed hela världsekonomin och vår sinnessjuka livsstil! Festen är över! Loppet kört! HURRAAAAAA!!! – för våra barn och Framtid!!!

    Jo, visst, de världen styrande kämpar för fortsatt kapitalisering av alla mänskliga förutsättningar till liv och framtid; Moder Jord är inte arg, Hon är heligt rosenrasande, ursvenskt förbannad – och alltfler människor över hela Jorden, med Henne!

Your comment has been successfully submited.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.