Blogg Framtiden för utslÃ...

Lars Zetterberg, IVL, tittar in i kristallkulan för att spå utvecklingen för utsläppsrätter inom EU.

Diskussionen om att priset utsläppsrätter är rekordlågt kan väl inte ha undgått någon vid det här laget? På detta tema höll IVL tillsammans med Bird & Bird i veckan ett seminarium om framtiden för EU:s utsläppshandel. Naturvårdsverket beskrev nuläget av de nya reglerna för fas 3 i EU ETS och förslaget om backloading, dvs. att skjuta upp auktioneringen utsläppsrätter, och strukturella åtgärder. Fores spekulerade kring prisutvecklingen av utsläppsrätter och hur de föreslagna reformerna kan komma att påverka priset. Under seminariet delade även Fortum med sig av sin syn på utsläppshandeln och varför politiker måste vara tydligare med vad som kommer att hända för att göra det kostnadseffektivt att investera i förnyelsebar el- och värmeproduktion.

Att priset på utsläppsrätter är lågt är inte nödvändigtvis något dåligt – på kort sikt. Det tyder snarare på att företagen som omfattas av systemet har lyckats minska sina utsläpp på ett kostnadseffektivt sätt. Enligt Naturvårdsverket kommer de utsläppsminskningar som skett att leda till att EU når målet på 20 % minskning av utsläpp till 2020. På längre sikt är prisfallet dock inte lika positivt. Både myndigheter och företag anser att det låga priset hotar trovärdigheten för systemet. Det finns en risk att fokus blir mer på nationella åtgärder än gemensamma åtgärder inom EU ETS. Dessutom behöver utsläppsminskningarna fortsätta i än högre takt för att klara av EU:s mål att till 2050 minska utsläppen med 85-90 %.

I diskussionen om utsläppshandel är det lätt att fokusera på bristerna – det är för billigt att släppa ut koldioxid, trovärdigheten för systemet är lågt och många företag anser att det påverkar deras konkurrenskraft negativt. Å andra sidan har utsläppsminskningarna inom EU ETS varit i linje med det förväntade resultatet, det har gett klirr i kassan för företag som gjort åtgärder och inspirerat USA, Australien, China, Japan, Brasilien, Sydkorea och Nya Zealand att satsat på liknande system.

Nu får vi hoppas på att EU under hösten kommer att ta beslut som bygger upp trovärdigheten för systemet igen. Min förhoppning är att EU vågar sätta upp ett ambitiösare mål för 2030 som tydligt kommunicerar till företag och omvärlden att förnyelsebar energi och utsläppsminskningar är den rätta vägen att gå!

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.