Blogg Gas och klimat...

#22 Företag behöver bekanta sig med och förstå de risker som klimatförändringen medför och att det plötsligt kan hända saker. De börsföretag som svarar på CDPs årliga klimatrapportering ombeds svara på vilka finansiella och kommersiella risker, fysiska och väderrelaterade risker och risker till följd av lagstiftning man måste förbereda sig för. De företag vi hjälper att besvara dessa frågor brukar få en tankeställare, eftersom de oftast inte tänkt sig in i olika riskscenarier.
Nu får företag börja lägga till ytterligare en risk: Geopolitisk risk. Den risken blir uppenbar när vi ser utvecklingen i Ukrania och hur lamt och försiktigt en del europeiska stater med Tyskland i spetsen reagerar på den ryska annekteringen av Krim. Man kan tänka sig att det pågår mycket bekymrade överläggningar om hur långt man ska våga gå i föredömanden och sanktioner, när Ryssland sitter på avstängningskranen till gasledningarna. Man talar också om hur man ska hjälpa varandra om Ryssland gör slag i saken och vrider om. Plötsligt inom loppet av bara någon vecka uppstår en helt ny geopolitisk situation som har direkt bäring på energiförsörjningen. I efterhand kommer många att säga att hur naiv får man vara. Ryssland har ju använt det påtryckningsmedlet förr när något går dem emot, till och med i Ukrania.
Jag gör några reflektioner:
1. Det gäller att skynda på omställningen till förnybar energi, så att fossilberoendet upphör. Att vara i en fossil tvångströja är ingen höjdare. Tyskland tog ett modigt beslut att avveckla kärnkraften, men nu sitter man med skägget i gasbrevlådan, samtidigt som man är en av de ledande länderna för sol och vindenergi.
2. Småskalig och decentralisrad energiproduktion framstår som ett strategiskt klokt alternativ. Antingen det är länder eller stora multisar som sköter energidistributionen ökar sårbarheten och prisutvecklingen beror inte nödvändigtvis på marknadspriser utan mer om monopolprissättning eller politik. Fram för vind och sol! Många källor små ökar resiliensen.
3. För företag blir energitillförsel och energipriser i ljuset av vad som händer i Ryssland en alltmer strategiskt viktig fråga. Produktion som inte drar massor av energi liksom övergång till förnybar energi blir lösningen, även om på kort sikt det kanske ställer sig dyrare.
4. Det gäller att se upp med sekundära effekter. Vad händer med det ryska näringslivet när sanktioner sätts in? Är ett företag här hemma kund eller leverantör? Under Sydafrika-bojkotten var det ingen varumärkeshöjare att handla med Sydafrika. Blir det samma sak med Ryssland?

Detta är inlägg #22 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen i 100 dagar med start den 1 mars 2014.

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.