Blogg Giraffpriset - för ...
Giraffprisutdelning

Måndag 2 maj ägde utdelningen av Social Venture Networks (SVN) nyinstiftade Giraffpris rum. Den allra första pristagaren är Carl Horn av Rantzien, grundare av företaget Granular, som producerar det naturliga sötningsmedlet Stevia.

Stevia kommer från en ört som är kalorifri och konkurrerar med socker och syntetiska sötningsmedel. Produktionen sker i Paraguay där samarbete sker med lokala småbönder som får en schysst ersättning för sitt arbete. Carl får priset för sin outtröttliga kamp för att få EU att godkänna Stevia och har naturligtvis hela socker- och sötningsindustrin emot sig. Prissumman på 10 000 kr, som har skänkts av U&W [you&we]s Göran Wiklund som också är medgrundare till Social Venture Network i Sverige, kommer Carl att dela upp i 5 delar för att göra interna pris att dela ut till personalen genom RealStevia Academy i Paraguay. Miljöaktuellt var på plats och har skrivit kort om evenemanget.

Giraffpriset, som är lite av en travesti på DIs gasellpris, delas ut till en person, företag eller organisation som gjort något extra modigt, tagit en risk, övervunnit svårigheter. Helt enkelt stuckit ut halsen. Precis som en giraff! Måndagens program inleddes av att Hans de Geer gav sin syn på vad det innebar att sticka ut halsen, eller att ha huvudet på skaft. ”det är någon som ser lite längre, är skärpt, smart och intelligent...” Enligt Wikipedias listning av svenska idiomatiska uttryck betyder ”att ha huvudet på skaft” att vara vaken och intelligent. Från @henriktwit kom följande förslag via Twitterflödet, ”kanske att man balanserar tankeapparaten på atlaskotan?”

En giraff är inte snabb som gasellen, men har en lång hals och kan kika runt hörnet. Dessutom berättade Gustav Fridolin att giraffen är det däggdjur som har störst hjärta, vilket också är viktigt när man tar ansvar!

Fortsättningen på Hans de Geers anförande kan sammanfattas i ansvar. Vi har ansvar för vad vi gör, vad vi äger eller har. Dessutom har vi ett ansvar för vilka vi är… – det existensiella ansvaret! Det är det som CSR bör härledas ur, enligt Hans de Geer. Tripple Bottom Line borde bli Quadruple Bottom Line, där den fjärde dimensionen innebär att arbeta med korruption, vilket är den 10:e punkten i Global Compact. Risken är att de ”kodifierade mjuka reglerna” som GRI, ISO 26000, Global Compact endast blir ”compliance”, listor vi bockar av när det egentligen är något mycket mer offensivt vi behöver!

De intelligenta girafferna förstår detta, att GRI bara är en startpunkt, säger Hans de Geer. Girafferna har ju inte bara långa halsar utan också förskräckligt långa framben. Så det är de intelligenta girafferna som tar klivet!

Under Giraffprisutdelningens två timmar hann vi även ta del av ICAs, Scandics, Skandias Idéer för livet och Diparts syn på CSR under ett panelsamtal som leddes av Pär Larshans på Max Hamburgerrestauranger. Alla fem företagen är medlemmar i SVN. Panelen använder orden hållbarhet och CSR på olika sätt. Ica föredrar hållbarhet men använder internt CR. Inger Mattsson på Scandic anser att hållbarhet även innehåller den ekonomiska aspekten men att att det mest är en fråga om semantik. Tyvärr har de alla svårt att sätta pengar på hållbarhetsarbetet, men de tror att de tjänat på CSR.

Avslutningsvis fick panelen en fråga om politiken… Nej, politikerna fattar inte rätt beslut! Framförallt går det för långsamt!

Gustav Fridolin avslutade programmet med att tacka SVN för att de instiftat detta pris och företagen som deltagit under dagen att de ligger före och driver på politiken! Gustav ansåg att värdet av ett pris som Giraffpriset är att andra kan bli uppmärksammade på det CSR-arbetet som pristagare gör!

Är någon intresserad av att följa hela Twitterflödet från Giraffpriset, går det bra att söka på @Klimatsalong och #swcsr här.

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.