Blogg Glaciärens hemlighe...

Här står vi samlade vid Ilulisatglaciärens rand.

Här står vi samlade vid Ilulisatglaciärens rand.

Det är tidig morgonotta när Greenland Airs äldsta helikopter sakta lyfter från Ilulisat för att ta oss till glaciärens framkant. Hade det varit för drygt 150 år sedan hade vi bara behövt flyga 5 minuter till fjordens mynning i havet.

Men från industrialiseringens början började glaciären att ”backa” eftersom det blev långsamt, långsamt varmare. Det som är högst oroväckande är den efterföljande exponentiella utvecklingen:

Från medeltiden till 1850 backade glaciären 25 km 0,05 km/år
Mellan 1850- 1950 backade den 25 km 0,25 km/år
Mellan 1950 -1985 backade den 70 km 2,00 km/år
Mellan 2001-2009 10 – 15     km/år

Idag följer vår helikopter strömmen av isberg uppför hela fjorden ända fram till fjordens begynnelse där den smältande glaciären sedan föregående år står på fast mark. För att ge en bild av storleken av glaciären som är ett världsarv, så ryms hela Danmark innanför dess gränser (Danmarks vatten exkluderat). Ililusat glaciären är en belysande mätinstrument av klimatförändringens alarmerande utveckling.

Frans Stokman, Universitetet i Gröningen, Nederländerna och Johan Rockström, Sth Resilience C/SEI, Sth Universitet i ivrig diskussion.
Frans Stokman, Universitetet i Gröningen, Nederländerna och Johan Rockström, Sth Resilience C/SEI, Sth Universitet i ivrig diskussion.

Johan Rockström, Stockholms Resilience Center resp Stockholm Environmental Institute berättar sedan vid randen av glaciären att denna oväntade acceleration av avsmältningen är inte beaktad av FNs klimatpanel eller dess modeller och rapporter. – IPCC is history, säger Johan, Grönlands inlandsis öde är inte med i de kommande förhandlingarna i Köpenhamn.

Det är ett fascinerande vackert glaciärlandskap vi har framför våra fötter. Det är samtidigt tungt konstatera att klimatförhandlarna inte har dessa fakta på bordet utan utgår från IPCC:s uppgifter från år 2006. Gamla data och linjära stelbenta modeller som inte tar hänsyn till tipping points/plötsliga systemskiften samt att det har funnits en bromsande effekt i oceanernas upptag av koldioxid. En effekt som kan vara på väg att bli mättad. Sveriges klimatförhandlare, Anders Turesson, har medgett att de inte kan utgå från något annat än IPCC. Han säger vidare att de inte har tid att lyfta upp nya data på bordet, de är fullt upptagna med de gamla.

Visst låter det lite märkligt? De har inte tid att ta hänsyn till att situationens allvar har skärpts. Av de olika förslagen som finns på bordet säger det tuffaste 50% nedskärning av växthusgaserna till år 2050, men med de nya rönen är att 100% minskning är vad som krävs.

//Peter på glaciären i Grönland

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.