Blogg Göra är det nya pr...

#10 Efter en heldag på Caminos stora hållbarhetskonferens på temat Bortom Trenderna är jag förstås trött men framförallt uppfylld och påfylld. Det var en bra dag som hade lite av varje, en del nytt, en del repetition, en del skratt och en del debatt. Jag ser fram mot flera Camino-arrangemang som dessutom klarade sig bra i mitt eget skapade ”enfaldsindex” där jag främst tittar på jämställdheten på scenen i rena numerärer samt prattid.

Konferensen var uppbyggd kring de nio hållbarhetstrender som kan förändra världen som Camino vaskat fram och presenterar i senaste numret av tidningen. Några av trenderna intresserar mig mer och blir fylligare beskrivna nedan, men alla sammanfattas helt kort.

1)   Peak everything

Det har pratats om Peak Oil länge, men nu peakar allt. Stressen, konsumtionen, maten… Redan 2007 släppte Richard Heinberg boken Peak everything: Waking up to the century of declines.

2)   Cykeln – den nya bilen

Bilen förlorar i status, färre unga människor väljer att ta körkort och det är mer och mer populärt att cykla. Det utvecklas nya lastcyklar och velomobiler som skapar nya möjligheter att använda cykeln som transportmedel. Vi ser nya transportlösningar som MoveByBike etablera sig i Malmö, Göteborg och Stockholm. I Tyskland marknadsförs en trimobil, en cykel för hela familjen! Dessutom blir människor friskare av att cykla, men omställningen kräver medvetna satsningar på infrastruktur vilket min kollega Johan Solberg bloggat om här och här.

3)   Gör det själv, tillsammans

Man kan se att Do It Yourself (DIY)-rörelsen växer. Man gör det själv, men tillsammans. Utmaningen för att få detta att växa är bl.a. startkapital, vilket gör att de ofta söker medel via crowd funding på t.ex. Kick-starter och Funded by me. Vill du läsa mer om DIY- eller Makerrörelsen kan du läsa boken av Chris Andersson, ”Makers – den nya industriella revolutionen” som recenserades i SvD i juni i fjol.

4)   Cirkulär ekonomi

Innebär att produkter ingår i slutna kretslopp, s.k. vagga till vagga. Ingemar Tigerberg exemplifierade detta med borrmaskinen som numera finns i var mans/kvinnas hem och i genomsnitt används i 12 minuter under sin livstid. Det visar att det inte är en borr jag behöver! Jag vill ha ett hål i väggen.

”Vår fritid går alltmer åt till vårt oavlönade extraknäck som materialförvaltare”

var ett citat som ledde till skratt bland publiken och många tweets. Vill du veta mer om vad som utspelade sig på Twitter om cirkulär ekonomi kan du kolla in Storify här. Annars diskuterades det cirkulära under rubriken du är vad du hyr. Att man kan vara med i en bilpool är rätt känt, men att du kan hyra skidkläder var en nyhet för mig. Kolla in i Houdini Sportswears butiker på Norrlandsgatan och i Barkaby i Stockholm.

För att lyckas med omställning till cirkulärt eller att arbeta med det sammanfattade Christina Cheng, trendanalytiker på Silver, i sex punkter som väldigt mycket liknar hållbarhetsdriven affärsutvecklings framgångsfaktorer:

  1. Ska vara del i affärsmodellens kärna
  2. Innovationsmotor
  3. Minskar risker
  4. Stärker konkurrenskraften
  5. Attraherar talanger
  6. Stärker varumärket

5)   Tillbaka till rötterna

Intresset för odling ökar, liksom för det genuina och autentiska. Detta syns inte minst i bokutgivningen: Rätt ur jorden och Självhushållning på Djupadal för att nämna några. Samtidigt tog Christina Cheng upp att de många människorna sannolikt inte kommer ha tid att odla sin egen mat men kanske kombinerar distansjobb med självförsörjning.

6)   Vegovår

Bill Gates ska ha sagt att ”the future of meat is vegan”. Allt fler kändisar blir vegetarianer, många säger sig ha en köttfri-dag i veckan och forskning på olika dieter visar att man bör äta mindre kött och mer grönsaker! Själv har jag precis lyssnat klart på boken om Steve Jobs och Apple, där det framgår att han under större delen av sitt liv var en hängiven vegetarian, fruktarian m.m. Så återigen, inget nytt under solen utan kanske en reaktion på de senaste årens kraftiga ökning av köttkonsumtionen, framförallt kyckling.

7)   Hubotsamhället

Snart finns en robot i varje hem. Frågan är vad vi ska göra med all tid som frigörs av ökad effektivitet? Eftersom jag själv inte sätt TV-serien Äkta människor så grep detta inte riktigt tag.

8)   Knuffar istället för information

Ny teknik kopplas ihop med beteenden för att få människor att verkligen gå från ord till handling. Ordet för dagen är nudge, som enligt NE betyder som substantiv lätt puff (knuff), stöt eller som verb puffa på, puffa till (knuffa). Ett av eftermiddagspassen ägnades åt nugdeing med Steffen Kallbekken – GreeNudge, Pelle G Hansen – iNudge You och beteendeforskare vid Roskilde Universitet, Pella Thiel – Omställning Sverige och Emma Rung – Miljöpartiet med Carolina Petersson som samtalsledare.

Återkommande i twitterflödet var rädslan att något som knuffar oss i rätt riktning inte är tillräckligt bra (i alla fall min tolkning av det som skrevs) och leder i fel riktning. Min erfarenhet av att företag i sökandet efter det bästa beslutet, kan bli stående mitt i steget och inte göra någonting. Är det bättre? Jag använde ordet låt inte det bästa bli det godas fiende och fick mothugg både under lunchen av Medveten Konsumtion och på Twitter så här:

Detta är en utmaning som vi behöver komma förbi på något sätt. Jag höll utbildning för elever på Skillebyholms yrkesutbildning och använde Saltå Kvarn som gott exempel. Några av eleverna tycket inte det var något vidare att importera bovete från Kina när man kunde producera och köpa det på närmre håll. Personen i fråga ansåg att Saltå Kvarn inte var bättre än de stora, ”onda” bolagen. Min syn är en annan, Saltå Kvarn är fortfarande en liten aktör som gör skillnad. En slags Don Quijote inom matindustrin!

Mycket företagande handlar ju om att utveckla och försöka, testa en ny produkt eller tjänst eller arbetssätt och följa upp och se om det fungerar. Om ja, kan man skala upp i större skala om nej, så lägger man förhoppningsvis ned projektet/försöket. I det läget tror jag att man ibland kommer prova på lite sämre lösningar, som man lär sig av och som gör att man kan fatta ett bättre beslut senare. Fast att lägga ned dåliga idéer och projekt gäller ju inte alltid, tänker t.ex. på Hallandsås…

9)   Härma naturen

Eller biomimicry, biomimik & biomimetik som det också kallas. Sök på biologen och författaren Janine Benyus om du vill veta mer, men i grunden går det ut på att härma naturen för att få fram smartare lösningar.

Under slutet av dagen förde Ingemar Tigerberg ett samtal med Fredrik Lindström som ju är roligast att höra live. Jag tipsar därför om hans vinterprat från juldagen 2013 som du hittar här, som delvis handlade om detta ämne, tiden! Men han kom med några ”one-liners” som jag citerar ”Se ditt hem som en statusuppdatering som du ständigt måste uppdatera” (känga till IKEA), ”Vi har inte tid med allt vi har råd med idag” och menade att ”Ensamhet är extremt lönsamt för marknaden”. På slutet blev han uppmanad att bli politiker, vilket besvarades så här:

hm, det jag gör är politiskt men inte partipolitiskt

Fredrik Lindström tycker också att vi inte borde prata höger eller vänsterpolitik utan långsiktighet mot kortsiktighet som ett ansvar mot våra barn.

Sist ut var en mediapanel med Per Grankvist, Belinda Hellberg och Mats-Erik Nilsson där de diskuterade trender, huruvida trender var inne eller ute. Per Grankvist uppmanade oss hållbarhetsmänniskor att hoppa och testa alla nya hållbarhetstrender. Mats-Erik Nilsson hoppades att hushållning av mat ska bli något varaktigt istället för en trend och Belinda Hellberg ser det som en tydlig signal att DN har en bilaga som heter DN Motor men ingen som heter DN Miljö!

Avslutningsvis förutspådde panelen vad som kommer hända 2014 vilket sammanfattats i en tweet:

 

Jag har haft roligt idag, personligen mest genom aktiviteten på twitter där det blev mycket samtal och dialog och nya kontakter. Vill du själv kika in på vad som sades under dagen ska du kolla på hashtag #caminotrend.

Ellinors enfaldsindex

Jag avslutar med att presentera vad jag räknat fram i mitt enfaldsindex. Det var sju kvinnor på scenen och nio män, vilket ger ca 44% kvinnor. Kvinnorna pratade ungefär 125 av de 287 minuter som konferensen hade aktivitet på scen, vilket motsvarar 44%. Detta är ett bra snitt och visar att Camino jobbat på detta. Däremot kan man önska en bättre mångfald än en norrman, en dansk och Stuart Pledger som jag tror har amerikanskt ursprung.

Detta är inlägg 10 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen i 100 dagar med start den 1 mars 2014.
KOMMENTERA

12 Replies

    1. Tack Sanna! Jag kan rekommendera dig att skaffa en prenumeration på Camino – då kommer du får massor av mer inspiration och konkreta tips!

  1. Tack för fin sammanfattning. Du var helt klart gårdagens twitter-drottning:).. Imponerad över att du hinner skriva så mkt och samtidigt hänga med i samtalen).
    Vi ska tänka mer på mångfalden. Tyvärr hade vi ju ett återbud också bland våra kvinnliga talare!
    Mersmak för fler events har vi fått helt klart.

    1. Vad roligt Caroline att du tycker sammanfattningen blev bra, jag har normalt lite skrivångest för längre texter. Däremot funkar 140 tecken fantastiskt för mig. 🙂
      Knepet är att ha med sig datorn, köra via tweetdeck och ha ett word-dokument öppet samtidigt. Dessutom tillhör jag den generationen som hade ämnet maskinskrivning på schemat i gymnasiet vilket innebär att jag kan fingersättningen.

    1. Tack Fredrik, vad glad jag blir! Nu inspirerade du mig att fundera på vilka trender jag ska hoppa på, för att följa Per Grankvist exempel igår!

  2. Vad fint med en sådan sammanfattning för oss som inte var där! Intressant det du skriver under punkt 8 om inställningen att inte göra någonting om vi inte kan göra det bäst. Med det synsättet blir det inte mycket förändrat.

    1. Tack Gunilla, detta är ett faktiskt ett av skälen till att U&We en gång i tiden startade bloggen – att dela med oss av kunskap, funderingar, konferenser. Blir lätt att fortsätta när man får respons.
      Angående punkt 8 så är den dubbel – det ena är risken med företag som i strävan efter den bästa lösningen inte gör någonting istället. Det andra är kritikerna som rackar ned på initiativen som företagen tar för att de inte är tillräckligt hållbara… kan bli ett moment 22.

  3. Tack Ellinor, underbart för en till som inte var där!

    Tänker också på det där med det bästa….
    Jag har en metafor som är viktig för mig. Det är en väg och den svänger och är lite backig. Vi vet att vi inte kan stå stilla, (med dagens system leder vägen in i väggen eller nåt) men vi vet inte hur det ser ut där framme. Vi kan dock ändå välja annat än dagens lösningar. Alltså vi kan inte vänta på RÄTT svar eller ULTIMATA lösningen… för den är dessutom inte konstant… eftersom världen i sig är föränderlig. Alltså vi måste röra på oss för att inte gå bakåt… typ…

    1. Tack Louise! Ska ta med mig dina kloka ord på vägen och tipsar samtidigt om Katrins bloggpost från igår. Den handlar lite om att se i backspegeln och analysera utan att veta så väl vad som blir bra där framme.

Your comment has been successfully submited.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.