Blogg Hållbaraste maträt...

#34 Härmed vill jag slå ett slag för Sveriges kanske mest underskattade rätt. Maträtten presenteras så här på wikipedia.

Gröt är en trögflytande maträtt som tillagas genom kokning av gryn, flingor, ris eller andra sädesslag tillsammans med vatten eller mjölk Maträtten är skonsam för magen och kan ingå i olika sjukdieter, men ingår också ofta i den vanliga frukosten. Gröt är en ganska mager maträtt med hög halt av kolhydrater.

 

En bra start på dagen!

 

Låter kanske inte så där jätteinspirerande. Undertecknad äter gröt till frukost sedan ett antal år tillbaks.  Min filosofi lyder som följer så enkelt som möjligt (alltid mikro) till så bra mättnadsgrad som möjligt. Variationen står emellan fiberhavre, råg, quinoa, eller grynblandning (4 gryner) 2-4 minuters tillagningstid.

Har försökt påverka min närmaste omgivning att testa grötens mervärden, det har väl gått sådär. Ända tills den brittiske journalisten och läkaren Michael Mosley dök upp i TV-rutan på söndagkvällarna. Han propagerade för gröt –plötsligt åt barnen varje dag. Dessutom till mycket godare recept än vad jag hittills lyckats åstadkomma.

Vilken mat ger mest bang for the bucks. Läs mer om mättnadsgraden för gröt hos Tastelines dietexpert  ”Därför mättar gröten dubbelt så bra som müsli”

Om du tvunget måste minska på kolhydraterna så finns det givetvis  lchf gröt recept

Att det går att variera i det oändliga har jag nu  fått lära mig och nedan tre tips som illustrerar detta. Alla hämtade från gröt.se

Lycka till med inträdet i grötens förlovade värld!

 

Gullvi tipsar

Jag börjar varje morgon med en tallrik havregrynsgröt som jag tillagar direkt i mikron. På den varma gröten lägger jag en matsked lingonsylt och täcker sedan över med vaniljglass som smälter av värmen. Jag använder inte vanlig vaniljglass utan Tofu-glass gjord av sojabönor eftersom mitt kolesterolvärde är lite för högt. Havregrynen hjälper också till att sänka kolesterolet så bättre kan det inte bli.

Sannas gröt

1 dl grynblandning, finns att köpa påsar med blandade gryn.
1/3 dl linfrön
1/3 dl solrosfrön
½ dl russin
En nypa salt

Blanda alltihopa och micra på full effekt i fem minuter. Servera med mjölk och äppelmos.

Receptet är inskickat av Sanna

Anna tipsar om havregrynsgröt

Havregrynsgröt kokt på gammeldags ekologisk mjölk med pressad apelsin över.

Gott och enkelt hälsar Anna

Detta är inlägg #34 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen i 100 dagar med start den 1 mars 2014

 

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.