Blogg Hållbarhet högst p...

Det är femte gången jag är i Almedalen, första gången med kollegorna på U&We. Däremot har jag vid alla tillfällen varit på plats för att representera olika organisationer och företag som arbetar med hållbarhetsfrågor och det har inte alltid varit enkelt att komma igenom bruset. Mitt första seminarium gjorde jag 2011 och då var det ganska glest bland besökarna på seminariet om finansiell hållbarhet och social avkastning…

Det behövdes ingen djupdykning i årets program för att inse att 2017 är året för hållbarhetsfrågorna i Almedalen. Aktuell Hållbarhet har kartlagt alla event med hållbarhet på agendan och av veckans drygt 4000 programpunkter är det mer än 850 som innehåller ordet ”hållbarhet” i presentationen. Inte illa med tanke på att det var först 2014 som hållbarhet tillkom som ämnesområde! Miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet sticker inte längre ut som nischade ämnen i programmet.

De globala hållbarhetsmålen och agenda 2030 blev mitt fokus under min första dag. På ett mycket välbesökt seminarium berättade en av mina stora idoler, förre biträdande generalsekreteraren i FN Jan Eliasson, om de tuffa framförhandlingarna av de 17 målen och 164 undermålen.

Målen är så allomfattande och framåtsträvande att de ska kunna inspirera alla att delta i uppfyllandet: stater, kommuner och regioner, näringsliv, civilsamhällesorganisationer och dig och mig. Det är precis vad som också händer nu, bl a här i Sverige tar flera stora börsbolag ett stort grepp och beskriver hur de inkorporerar agenda 2030 i sina affärsstrategier och i sin löpande verksamhet. På seminariet gav både Electrolux och Scania exempel på hur de kontinuerligt arbetar med frågorna.

Roligt att veta är kanske att de numera internationellt välkända formspråket och ikonerna som representerar de globala målen är framtagna av en svensk, Jakob Trollbäck och hans New York-baserade kommunikationsbyrå Trollbäck+Company. Och besöker du Almedalsveckan och ännu inte hunnit besöka något seminarium med temat globala målen – misströsta inte – fr o m idag onsdag och fram till lördag finns ytterligare 62 chanser kvar!

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.