Blogg Hälsosamma bad?...

#46 Solen strålar över ett glittrande hav. För ett ögonblick inbillar jag mig att det är sommar, men jag väcks bryskt av en isande nordlig bris som sveper in under handduken och påminner mig om att det inte är mer än sju grader i luften. Hm… och hur många grader är det i vattnet då? Kan jag skjuta på årets första bad några minuter till? Det är inte så klart i vattnet som det borde vara så här års. Det är för tidigt med algblomning, vad kan det vara? Är det ett moln av plastpartiklar som dragit in?

Det finns gigantiska ”plastöar” som driver runt i våra världshav, närmare bestämt fem stycken med en storlek upp emot delstaten Texas. Det är hela 7 miljarder ton skräp som vi förorenar våra vatten med – varje år! 75 procent av skräpet i världshaven är plast från våra plastprodukter på land. Plasten kan inte brytas ner utan sönderdelas bara i mindre och mindre delar. Det resulterar i en plastsoppa som driver runt med strömmarna. Det här drabbar djurlivet hårt, inte minst svälter de ihjäl när deras magar fylls med plast. Undersökningar visat att 95 procent av döda stormfåglar har plast i magen och hälften av dem mer än den kritiska nivån (Franeker et al. 2011).

Den drivande "plastön" i Stilla Havet (The National Oceanic and Atmospheric Administration, NOAA)

Tyvärr är det inte plasten vi ser som är det största problemet, utan det är den sönderdelade osynliga mikroplasten (Thompson et al. 2004, KIMO Sverige 2007). Bland annat har Kristinebergs havsforskningslaboratorium i Gullmarsfjorden strax söder om den plats där jag nu står och velar, kartlagt kraftigt höjda halter av mikroskopiska plastpartiklar i havet. Med varje kallsup får man i sig tusentals plastpartiklar som blivit magneter för en cocktail av miljögifter. Termodynamikens lagar, allting sprids – ingenting försvinner. Så hälsosamt är det visst inte med salta västkustsbad? Mina tankar om plastens effekter avbryts plötsligt av ett ljudligt plask.

Tusan också, där hoppar yngsta dottern i, nu kan jag inte backa! Väl uppe på klippan igen efter doppet konstaterar jag att jag i alla fall känner mig vederkvickt även om det inte var så hälsosamt. Årets första bad är avklarat. Nu i påskhelgen drar vi igång strandstädningen. Upp emot tjugo sopsäckar kan vi få ihop på vår lilla strandsträcka, och gissa vad soporna består av? Just det – av plast!

  • Vill du veta mer om plast så läs den mycket intressanta boken ”Makt, plast, gift & våra barn” skriven av Ethel Forsberg, f.d. generaldirektör på Kemikalieinspektionen och f.d. medarbetare på U&We. 
  • Vill du göra något, så utöver att reducera ditt vanliga plastanvändande kan du avstå från tandkräm, hygien- och kosmetika artiklar som innehåller något av följande plastämnen: microspheres
, micro-beads
, balls
, beads
, spherulites
, spherules
, polymer spheres
, microcrystals
 eller granules.

 

Detta är inlägg #46 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen i 100 dagar med start den 1 mars 2014. – See more at: https://uandwe.se/halsosamma-bad/

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.