Blogg Hur länge är håll...

Det talas mycket om att företag ska en hållbar vision. Ibland har jag en känsla av att sådana sätts ihop pliktskyldigast och inte nödvändigtvis driver verksamheten. Tidsperspektivet brukar mer handla om när man ska bli hållbar, inte så mycket om hur och hur länge hållbarheten ska bestå. Ibland hör man också att en vision aldrig ska uppnås, vilket inte precis innebär något som förpliktar.

Jag tänker berätta om ett projekt som slår allt ifråga om att grunda sig på en långsiktig vision och vara framtidsinriktat, men som också har ett utmanade slutdatum. Jag kan avslöja direkt att det handlar om att det ska vara förverkligat 5 september 2640!

Så här ligger det till: Den amerikanske kompositören John Cage som dog 2012 har skrivit ett stycke som heter ORGAN2/ASLASP, där akronymen är en tempobeteckning och ska uttydas As SLow aS Possible. Detta stycke har gett upphov till ett antal muntra kommentarer när det gäller uttolkning. Hur länge ska stycket spelas: tills organisten blir hungrig, svimmar av trötthet eller avlider, eller ska det tolkas som evigt? Faktum är att Johan Cage aldrig gav något svar.

Vid en konferens för musiker och filosofer 1997 diskuterades en uttolkning mot bakgrund av att en orgel egentligen kan spela utan någon tidsbegränsning så länge som ”fred och kreativitet råder hos kommande generationer”.

Den svenske orgelprofessorn Hans-Ola Ericsson som deltog i konferens föreslog att tempobeteckningen skulle vara 1000 år, vilket som andra genmälde inte var ett tidsperspektiv man i Europa hade så goda erfarenheter av.

Samtalen gav inspiration till ett projekt som påbörjades 4 september 2001 på John Cage’s 89:e födelsedag. En orgel installerades som skulle spela ORGAN2/ASLASP. Platsen för projektet var St Buchardi-kyrkan i Halberstadt, en liten stad i södra Tyskland, där den första blockorgeln installerades i år 1361. Kyrkan hade innan muren föll använts till svinstia. Man tog året 1361 som utgångspunkten för visionen: Det var 639 år sedan denna blockorgel byggdes, så varför inte låta den nya orgeln spela i 639 år, vilket innebär till 2640.

Det blev nämnde Hans-Ola Ericsson som arrangerade stycket genom att dra ut det över hela denna tid och ange när växlingar skulle ske. Han kommenterade uppgiften med att det ”gav hopp till många människor om en framtid”.

När orgeln installerats och musiken började hördes inget under 20 månader, eftersom stycket börjar med en paus. När jag besökte kyrkan hördes en ton och samma ton skulle pågå under många månader innan det var dags för nästa. Orgeln var då inte färdigbyggd, eftersom det inte behövdes fler stämmor på flera år. Kompositionen är indelad i olika satser och den första kommer att spelas i 71 år. Jag hoppas läsaren nu börjar få en annan känsla för ett annorlunda tidsperspektiv! Orgeln drivs med el och har uppbackning i form av solenergi och en elgenerator ifall det blir elavbrott. Hittills har den fungerat utan avbrott.

Pengafrågan är löst så att utöver ett antal donationer enskilda och organisationer kan binda sig för att sponsra driften under ett år. Man får välja ett av åren fram till 2640 och en plakett sätts upp på väggen i kyrkan med namn och valt årtal (se bilden ovan). Det finns plats för 639 stycken. Ännu är inte alla åren tagna.

Det här är ett projekt som stämmer till eftertanke. Vad har vi för tidsperspektiv? Nordamerikanska indianer talar om att tänka sju generationer framåt när vi fattar beslut. Här handlar det om 25 generationer. Kommer kommande generationer att låta musiken fortsätta att spela? För mig innebär det att skapa en brygga in i framtiden, att sända en hälsning till dem som kommer efter oss om hopp och kontinuitet. Hur ser samhället ut när musiken närmar sig sitt slut? En förhoppning man kan nära är att både kyrkan och orgeln står kvar och att solen driver den. Orgelpiporna och bälgen har säkert fått renoverats och bytts ut många gånger under tiden. Även solcellerna liksom programvaran som lagrar musiken. Och hur är det med klimatet? Tankarna kommer in på vad som menas med hållbart. Hur länge är hållbart? Kan detta projekt användas som definition?

 

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.