Blogg I + U&W...

Som U&Ws nya tillskott börjar det bli hög tid för en presentation! Jag tänkte därför delge lite av min bakgrund och varför det känns så rätt att jobba just här.

Älgarna tog mig till U&W

Jag tror att mitt miljöengagemang kom redan med modersmjölken men förstärktes förmodligen av att kassettbandet med James & Karins ”älgarna demonstrerar” spelades varm under min barndom. Redan som liten utvecklades känslan av att jag ville vara med och påverka och göra skillnad.

Att brinna för något gör vägvalen i livet relativt lätt. Min väg till yrkeslivet började med Miljövetarprogrammet vid Linköpings universitet där jag fick en god grund som fortsatte i en 2-årig master i Environmental Science. Klimathotet, den stora skrämmande utmaningen, väckte störst engagemang hos mig och både kandidat och masteruppsats skrev jag därför för klimatforskningscentrat Climate Science & Policy Research (CSPR). Där grottade jag främst ned mig i forskning om klimatanpassning. I ett nötskal handlar det om detta: även om vi stoppar alla utsläpp av växthusgaser idag är jorden redan inlåst i en klimatförändring under kommande 30-40 åren p.g.a. de utsläpp som redan skett. Därför är det lika viktigt att anpassa sig till dagens vädervariationer (adaptation) som att reducera utsläppen (mitigation). Som Stehr och von Storch beskriver det: ”mitigation strategies can be understood as protecting nature from society, while adaptation strategies on the other hand represent activities to protect society from nature” (2005).  Trädplanteringsprojekt lyfts ofta fram som goda exempel där både anpassning till extremt väder och reducering av koldioxid sker.  Träden skapar en skyddande miljö i de utsatta områden som drabbas mest av extremare väder, samtidigt som de under sin tillväxt tar upp och binder koldioxid.

Efter examen och en givande tid på speditionsföretaget Panalpina är jag nu på U&W. Min första dag på jobbet fick jag åka med kollegorna Mårten Lind och Jenny Blomberg på konferens i Edinburgh som handlade om trädplanteringsprojekt genom Plan Vivo. För första gången på länge fick man se bilder som faktiskt visar en oerhört positiv utveckling för miljön. Istället för de vanliga före-och-efter bilder på smältande glaciärer som bara under ett fåtal decennier smält bort, visades här tydliga exempel på hur utsatta utarmade marker genom trädplantering har skapat naturliga miljöer och ekosystem som har positiv effekt för hela regioner och dess invånare. Det är en del av vad U&W och vårt varumärke för klimatstrategier ZeroMission jobbar med, klimatkompensationsprojekt som gör skillnad! Därför är jag glad att ha fått privilegiet att joina detta gäng. Här jobbar vi med just min barndomsönskan: att påverka och göra skillnad.

KOMMENTERA

One Reply

  1. Håll för öronen, så de inte sprängs… lämna bara en liiiten glipa, Johanna!: DÅNANDE APPLÅDÅSKOOORRR som VÄLKOMNANDE i KAMPEN för – LIVET, våra BARN, BARNBARN och Deras och Deras och Deras … !!!:-)))

Your comment has been successfully submited.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.