Blogg Julia, U&We:s nya pr...

Jag tänkte hälsa på alla genom att skriva ett blogginlägg! Det är jag som är Julia och är praktikant på U&We under hösten! Jag kommer främst att arbeta med projektet Hållbara Restauranger.

Innan jag skriver lite mer om mig själv så tänkte jag berätta något spännande från i sommar. Jag var med på Baltic University Programme’s SAIL sommarkurs. Baltic University Programme är ett nätverk av 225 universitet runt Östersjön och Uppsala Universitet är ett av dem. 30 studenter blev utvalda att vara, eller snarare att segla, med. S.A.I.L., som står för ”Sustainability Applied in International Learning” ges på det polska seglarskeppet STS Fryderyk Chopin och under två veckor så är man inte bara student, man blir också en del av besättningen.

Fryderyk Chopin. 55m lång, 37 m hög

Så här såg den dagliga rutinen ut: 07.30 väckning (om man inte redan var vaken, vilken man var varannan natt när man hade nattvakt), 08:00  hissades flaggan, och hela besättningen fick en snabbrapport av kapten. Oftast så hade vi föreläsningarna mellan 12-14 och 15-17, men det varierade ibland på grund av vädret. Som kapten sa ”Det är kapten som bestämmer när klockan är 12.” Lunch serverades alltid kl14 och kokerskan serverade alltid soppa till förrätt, även när båten lutade i nästan 45°. All navigation var uppdelat i 4 timmarspass, 20-00; 00-04; 04-08; 08-12 förutom på eftermiddagen när det bara var 2 timmars pass, uttänkt på det viset så att det blev ett roterande system. Så nej, det blev inte mycket sömn inte. Men en väldig lärorikt upplevelse! Man lärde känna sig själv, var ens gränser låg, hur man fungerar under stress och dålig sömn, hur det är att samarbeta med andra människor och bo trångt. Man blev en del av ett fungerande system, där alla har en uppgift, och om man inte samarbetar, då slutar det att fungera. ”System Thinking implies the concept of ’Emergence’, where the Whole is more than the sum of the parts”  Det lärde jag mig i våras på ”Systemanalys” kursen. På båten fick jag uppleva detta i verkligheten, och varför kapten under storm sa åt oss som låg och spydde över däck ”Fortsätt jobba. Sjösjuka är ingen ursäkt.”

Men inte bara att man får segla runt i Östersjön, man lär sig också om hållbar utveckling. Kurstillfällena var uppdelade i olika områden som miljö, ekonomi, samhälle, teknik med mera. Vi tog även vattenprov varje dag. Det var 3 olika studenter som var ansvariga för att ta prov, och för att titta efter plankton under mikroskop. De plankton som man upptäckte skulle man ta en bild på och slå upp i böcker. Nu måste jag tillägga att jag inte är biolog, och sällan har intresserad mig för det som, tja, inte syns. Men att få kika ner i en vattendroppe genom ett mikroskop och se att det vimlar av liv! Som du läste innan så var det mycket annat som hände på båten jämt, så vi tittade inte på alla bilder förrän sista dagen av kursen.  Vi satt i ”klassrummet” och projektorn visade upp allt som vi hade hittat under två veckors resa. Då plockar Prof. Bert Eriksson fram flera bilder som vi studenter hade benämnt ”vet ej”, eftersom vi inte kunde hitta den i uppslagsboken. ”Det är inte så konstigt att ni inte hittade den här i boken”, sa han. ”Det här är inte plankton, utan plast.” Det blev tyst i rummet, eller så tyst som det kan bli på en båt där en generator alltid är igång. ”Mikroskopiska små bitar plast, som antingen härstammar från större bitar plast, eller från vattnet ur tvättmaskinerna, efter att man tvättar polyester och syntetkläder. Planktonorganismer kan inte skilja plasten från annan näring, och äter upp den. På så vis sprids skräp i näringskedjan.” Jag hade fram tills dess bara tänkt på vattenförorening i samband med stora bitar plast som simmar runt i våra hav. Den förstorade biten plast lyser skrämmande på oss alla. Människan har lämnat avtryck överallt i miljön, även i varenda vattendroppe….mikroskopisk små bitar…

"Plastplankton"

Lite mer om mig själv: Jag är 25 år gammal, och kommer från Luxemburg. Eftersom min mamma är svenska så växte min bror och jag  upp i ett tvåspråkigt hem, där man pratar både svenska och luxemburgiska. Jag inte har gått i svensk skola; men bra lärare hade jag ändå, främst var det Magnus och Brasses barnprogram ”Fem myror är fler än fyra elefanter” men också Bamse och Kalle Anka tidningar som vi fick hemskickade. Jag flyttade till Uppsala förra året för att läsa Masterprogrammet i hållbar utveckling. Innan det har jag bott i Madrid i sammanlagt fem år och i Tel Aviv i tre år, samt inte varit bosatt någonstans under ett år, då reste jag jorden runt och hälsade på vänner och familj och upptäckte helt nya världsdelar.

 Förutom mina studier och praktiken på U&We så jobbar jag också som brunchvärd på V-Dalas Nation här i Uppsala. Tillsammans med två andra så ansvarar jag för all matlagning, anställning av personal samt servering av vad vi tycker är en riktigt god brunch! Med närmare 200 besökare förra söndagen så gör vi nog ett bra jobb. Inte så konstigt att jag tyckte att Hållbara Restauranger lät som ett kul projekt att jobba med! Jag har alltid tyckt att det är kul med dans och har precis börjat dansa i Kruthornen och Letta Gardet, en orkester med balett. Förutom det så tycker jag om att vara ute i naturen, att träna på gymmet, att läsa bra böcker, att resa, att vara med min familj och med vänner. Då så, nu vet du kanske lite mer om mig, men det är inte allt! Jag ser fram emot att träffa och lära känna alla er. Tack för chansen för att få göra praktik på ett riktigt grymt ställe!

Vi ses,

/Julia

På väg ner efter att ha rullat ihop ett ganska tungt segel!

 

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.