Blogg Kemikaliejordbruket ...

Kan ekologiskt producera mat till alla på hela jorden eller är det en lyxproduktion? En inte helt ovanlig fråga som jag ofta får av min omgivning när jag berättar hur jag väljer matvaror i butik. Istället bör man kanske vända på frågan, kan kemikaliejordbruket föda jordens befolkning om vi godtar lite förstörd miljö?

Nu rapporteras det allt oftare om stagnerande skördar världen över. I flera fall så allvarliga att man börjar tala om ”Peak food”. I gårdagens The Guardian har Dr. Nafeez Ahmed skrivit artikeln Dramatic decline in industrial agriculture could herald ’peak food’.

Nafeez Ahmed tar i artikeln upp några nyckelåtgärder för att komma till rätta med utmaningarna.

  • Minska matsvinnet
  • Effektivare vattenanvändning
  • Minska beroendet av konstgödsel

Slutligen avslutar han med att citera FN-rapporten ’Agroecology and the Right to Food’, som du kan läsa här, med: ”sustainable, small-scale, organic methods could potentially double food production in entire regions facing persistent hunger, over five to 10 years”.

Jag känner plötsligt en hoppfullhet inför 2014, framförallt med tanke på den verksamhet som U&We och Zeromission bedriver. Småbrukande bönder som arbetar med ’agroforestry’ är ett sätt att nå millenniemålen, de motverkar fattigdom, svält och stärker den biologiska mångfalden och ökar resiliensen.

Tack Peter som tipsade om artikeln!

 

 

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.