Blogg Klimatbantning - hur...

För ett år sedan började jag klimatbanta. Jag lovade att under ett år:

  • ha Köpstopp
  • äta mer vegetariskt
  • laga & reparera mer
  • gå till jobbet

Läs hela blogginlägget här från 11 januari 2016. Nu när jag blickar tillbaka kan jag konstatera att det svåraste att få till har varit att gå till jobbet. Det har i alla fall inte blivit så ofta som jag tänkte mig och under perioden april till oktober cyklar jag.

Köpstoppet blev främst kläd- och skoköpstopp, vilket jag klarade! Nu när jag kört detta års detox av shopping känner jag en dubbelhet inför å ena sidan det uppdämda behovet av att få “unna mig” något fint och å andra sidan fundera på vad jag egentligen behöver? Jag har i alla fall aktiverat i princip alla kläder i min garderob. Några plagg har använts så flitigt att de måste lagas alternativt har slitits ut.

Trodde att omställningen till mer vegetarisk kost var det som skulle ge mest avtryck på mitt årliga klimatfotavtryck men att jag under 2016 inte haft någon flygresa är det som slår mest! Enligt IVLs klimatkalkylator kom jag så lågt som 2,1 ton CO2e under 2016, vilket fortfarande är dubbelt så mycket som en hållbar nivå – 1 ton CO2e/person och år. Under 2015 låg jag på ca 3,5 ton CO2e – den största utsläppskällan var resor och den semesterresa jag gjorde.

Ellinors klimatfotavtryck 2016 enligt IVLs klimatkontot.
Ellinors klimatfotavtryck 2016 enligt IVLs klimatkontot.

Den största förändringen för hela familjen är att vi ätit mycket mer vegetariskt än varannan vecka. Vi har hittat många nya spännande recept som blivit favoriter. Behöver du tips i vardagen har vi haft god hjälp av boken 30 dagar vegetariskt – himla lätt & gott! av Lotta Bäckström & Carin Jämtin.

Senaste Inläggen

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.