Blogg Klimatprojekt under ...

Ikväll sänder Kalla Fakta en dokumentär om ett klimatkompensationsprojekt i Uganda, Kachung Forest Project, från vilket Energimyndigheten köper in en liten del av Sveriges klimatkompensation. Vi kommer få se markkonflikter, småbrukare som fråntagits sin mark och som fått svårt att försörja sig själva och sina familjer. Mycket tragiskt, särskilt då syftet varit det raka motsatta. Energimyndigheten själva erkänner att mycket gått fel och att de kommer att försöka åtgärda problemen snarare än att dra sig ur projektet vilket jag tycker är bra. I det arbetet önskar vi Energimyndigheten lycka till. Med alla de utmaningar världen står inför, och som FN:s nya hållbarhetsmål så väl illustrerar, måste man sträva efter att skapa projekt som skapar win-win och positiva mervärden snarare än negativa bieffekter.

Att vi från ZeroMissions sida intresserar oss för denna fråga beror på att vi själva har ett kompensationsprojekt i Uganda, Trees for Global Benefit som koordineras av den lokala miljöorganisationen Ecotrust. Vårt projekt är dock fundamentalt annorlunda på flera plan:

  1. Projektet utgår från lokalbefolkningen och deras behov. Småbrukare går med frivilligt i projektet och planterar träd på sin egen mark vilket gör att markkonflikter kan undvikas.
  2. I projektet planteras träd i kombination med grödor i så kallade agroforestry-system, vilket gör att projektet inte konkurrerar med livsmedelsförsörjning på samma sätt.
  3. Istället för exotisk tall, som i Kachung, planteras lokala trädarter som passar bättre in i ekosystem och i kombination med grödor.

Vårt projekt är certifierat i enlighet med Plan Vivo som sedan 1994 arbetat med klimatkompensationsprojekt i samarbete med småbrukare. Med det har man längst track-record på kompensationsområdet. Vi tror att Energimyndigheten, när man nu ser över sitt projekt, skulle kunna lära sig mycket av att titta på Plan Vivo och Ecotrust och hur man jobbar med lokal förankring, betalningar för ekosystemtjänster och lokala trädarter vilket vi tror kan vara viktiga komponenter om man vill skapa långsiktigt hållbara projekt.

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.