Blogg Klimatkris och jobbk...

Naturskyddsföreningen höll sin årliga höstkonferens fredagen 8 november. Många var där och spänsten bland talare och paneldebattörer var hög. Huvudtemat var ”Miljön och jobben – två utmaningar, en lösning” och vi fick många olika perspektiv på detta tema under dagen, så många att jag väljer att enbart dela med mig av mina favoriter.

Bästa passet inleddes av Staffan Laestadius, professor i industriell utveckling på KTH. Han ingav hopp trots inlåsningar och visade på att vi historiskt klarat stora omställningar och gav flera konkreta förslag samt efterfrågade en politisk omvandlingsvision. Föredraget hette ”Det stora moderna projektet; klimatomställning med uthållig välfärd.”

Staffan Laestadius

Laestadius anser att omvandling, inte tillväxt borde stå i fokus med hänvisning till att den postindustriella (eller snarare postmateriella) individen är mer material- och kolberoende än någonsin. Det gäller allt från att vi använder mer ton bil idag än tidigare till att energianvändningen kopplat till smartphones är lika stor som flygtrafiken i världen och att vi ökat vår köttkonsumtion och klädkonsumtion för att nämna några exempel.

För att kunna ta oss ur dessa inlåsningar måste politikerna skapa förutsättningar, acceptans och uppslutning i hela landet. På så vis kan även Sverige bli en förebild med en ”ny svensk modell”.

Den ”gamla” svenska modellen för omvandling handlade om att byta jobb, yrke, bostad och ibland även bostadsort. Gamla processer lades ned, förlorarnas förluster kompenserades och vinnarnas vinster reducerades och det skapades både konkurrenskraft och sysselsättning.

Enligt Laestadius borde det kunna upprepas i ny tappning. Då ett rationaliseringsfokus för konkurrenskraft och välstånd. Nu ett klimatfokus för att trygga en uthållig välfärd. Du hittar hans och andra talares presentationer här.

Han gav många konkreta exempel med allt från politiska åtaganden som en ny övergripande klimatram, typ grundlag med konkreta reduktionsmål för att klara de tre halveringar av klimatutsläppen som behöver göras

  • den första halveringen före 2030
  • den andra före 2050
  • den tredje före 2080

Politikerna behöver även ta till en offensiv retorik likt Winston Churchills ”Now this is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning.”

Laestadius tror även på skatteväxling, differentierad moms (grön blå & svart moms) och höjda skatter på energi, koldioxid och fossilt bränsle. Mer av hans tankar hittar du i receptboken ”Klimatet och välfärden – mot en ny svensk modell” som du kan beställa här. Han avslutar med att detta är ”Stort – men möjligt!” och publiken var fullpumpad med positivism och känslan av att det här går att genomföra.

De två paneldiskussionerna som följde före lunch handlade om
  • Halva energin – hela välfärden. Vi bygger bort arbetslösheten! Paneldeltagarna som representerade Riksbyggen, Skanska och EnergiEffektiviseringsFöretagen pratade om vilka styrmedel som behöver införas i allmänhet och vad som krävs för att t.ex. halvera energianvändningen i bostäderna i synnerhet. Christoffer Järkeborn, Skanska anser att de kan lösa de två utmaningarna samtidigt – den gröna och utanförskapet!
  • 100 % förnybart – Ny våg för jobben! Martin Wiredius, Transportarbetarförbundet, Petter Holland, Preem, Carl von Schantz, Lantmännen och Mats Leijon, Uppsala Universitet diskuterade behovet av skärpta krav på bränslen. Petter Holland efterfrågade från politikerna t.o.m. mer aggressiv politik för att avveckla fossila bränslen! Och Martin Wiredius på Transportarbetaförbundet säger: ”Det är helt orealistiskt att ha en fossiloberoende fordonsflotta 2030. Det är ändå ett bra mål, för det ger en riktning.”

Under senare delen av dagen, var även facket, socialdemokraterna, moderaterna, media, pengarna och forskningen representerade. Vi blev bl.a. påminda om den nästan bortglömda Framtidskommissionen och den scenarioanalys som SEI genomfört som en delrapport: Sweden in a World of Growing Uncertainties. Måste läsas!

Karl Hallding, Stockholm Environmental Institute (SEI) får avsluta min delsammanfattning av dagen:

  • ge ansvar till finansdepartementet att hålla koll på de gröna ekonomiska frågeställningarna. Vi bör ha en miljö- och finansminister helt enkelt.
  • I en värld där vi har en ökad bristsituation på det mesta är den som är mest resurseffektiv mest lönsam!

Tack till Naturskyddsföreningen för en mycket givande konferens! Följ snacket om Miljön och jobben på Twitter #miljojobb. Du kan också kolla de andra officiella konferensbloggarnas reflektioner här:

Så till allra sist Ayeshas ord – glöm inte att lyssna till det som inte sägs! Vill du höra hela hennes inledande Spoken Word, ber jag dig klicka här!

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.