Blogg Klimatnytta med stor...
Mastulas restaurang i Uganda bjuder på rent Solvatten-vatten till maten vilket har lett till att hennes försäljning ökat

Nu lanserar Solvatten och U&We sitt samarbete. Solvatten renar och värmer vatten med hjälp av solens energi. Därmed ersätter Solvatten ved och fossila bränslen vilket reducerar skogsavverkning och koldioxidutsläpp. Nu kan köp, distribution och användning av Solvatten bli finansierat genom företags och privatpersoners klimatinvesteringar. Solvatten distribueras och används i projekt som genererar högkvalitativ klimatkompensation i form av Gold Standard VER:s. Försäljningen av klimatkompensation subventionerar Solvatten så att även de med mycket låg inkomst har råd att köpa dem. Solvatten utvecklar nu projekt med ett flertal lokala partners runtom i Afrika i samarbete med myclimate och myclimates svenska representant U&We. Först ut bland projekten att leverera klimatkompensation är det i Uganda.

Läs mer om erbjudandet här.

Se också hur den lokala samarbetspartnern Ecotrust i Uganda använder Solvatten.

KOMMENTERA

2 Replies

  1. Hej Leif!
   Bra fråga. Solvatten är ju en innovation som renar vatten dels genom pastörisering, dels genom solens UV-strålar. En Solvattendunk som innehåller 11 liter kan vid soligt väder användas tre gånger per dag och ger då användaren ca. 30 liter varmt vatten som kan användas i matlagning, till te, tvätt och bad etc. Eftersom vatten annars värms upp genom att man kokar vatten och eldar träkol, fotogen eller liknande har Solvatten potential att spara bränsle. Studier har visat att användare av Solvatten sparar ca. 50% bränsle. Om det normala bränslet är ved och träkol kan Solvatten reducera behovet av trä och därmed reducera avskogning, vilket har en positiv klimateffekt. Är bränslet fossilt får vi också en positiv klimateffekt eftersom det fossila kolet blir kvar i marken istället för att hamna i atmosfären som koldioxid.
   Hur stor klimateffekt Solvatten har beror på lokala omständigheter, och nu utprovas tekniken i Uganda där man mäter och undersöker hur stor klimatnyttan är. Beräkningarna kommer sedan att granskas och godkännas av Gold Standard.
   Läs gärna mer på http://www.solvatten.se.
   Hälsningar
   Mårten Lind

Your comment has been successfully submited.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.