Blogg Konsekvens av kunska...

Under de senaste veckorna har jag sett filmen Underkastelsen två gånger. Först som kompetenshöjning på jobbet. Den andra gången på TV i tisdags. Det finns mycket att förfasas över i filmen,  själv har jag gått lös i badrummet och läser innehållsförteckningen på allt från gamla fotvårdsprodukter från Scholl till kroppskrämer från The Body Shop.

Att Scholls produkter innehåller formaldehyd, PEG-150 distearate och ett par olika parabener borde kanske inte förvåna mig. Men när Naturskyddsföreningens kemikalieexpert Ylva Grudd råder mig att se det som farligt avfall känns det olustigt. När jag då hittar både methylparaben och propylparaben i produkter från The Body Shop, som informerar att produkten ej är testad på djur (tur för dem) och att paranötssmöret kommer från Ghana, s.k. Community Trade, så känner jag mig däremot lurad. På Pure Shops hemsida kan man läsa om många spännande ämnen som finns i vår kroppsvård.

Med tanke på att huden är vårt största organ har jag nu långsamt börjat byta ut de kroppsvårdsprodukter jag användare. På min badkarskant står nu istället duschcreme från Weleda, schampo från eco-cosmetics och Urtekram samt en underbart doftande lavendeltvål. Enligt Ylva Grudd har de olika märkningarna som finns testats för olika saker, man måste alltså läsa på om Soil Association, eco-cert och Svanen.

Vill du veta vad dina hår- och hudvårdsprodukter innehåller kan du översätta dem till ett språk som går att förstå här.

Senaste Inläggen

KOMMENTERA

7 Replies

  1. Bra inlägg Ellinor. Hälsa Ethel att hon har inspirerat mig att göra rensning i mitt badrumsskåp. Hädanefter ska jag använda ekologisk rapsolja istället för hudkräm.

  2. Har du någonsin tittat på vad din Weleda-produkt egentligen innehåller?
    T.ex. gravidoljan innehåller ett flertal parfymämnen av EU klassificerade som allergiframkallande, se INCI-listan på förpackningen. Visserligen från växtriket men det bryr sig knappast kroppen om. Det är ändå samma substans. Många av de farligaste ämnen vi känner kommer just från växtriket, tänk bara på vit flygsvamp, ekologisk men livsfarlig.

    Visst är detta ett otroligt viktigt ämne där mycket finns att göra, men tyvärr är mycket skrämselpropganda av okunniga juornalister som skrämmer upp konsumenter som oftast inte är kemister eller toxikologer.
    För t.ex. parabener, varför diskuterar man aldrig alternativen???? Det går knappast att tillverka kosmetik utan konserveringsmedel eftersom det då blir färskvara precis som mjölk och alltså blir dålig snabbt.

  3. Tack för ditt inlägg Nils!
    Jag ska absolut titta på Weledas produkters innehållsförteckning.
    Vad gäller parabener och konserveringsmedel så förstår jag snarare inte varför man inte diskuterar alternativet att inte behöva göra så stora förpackningar som måste kunna ha lång hållbarhet.
    Själv tillhör jag dem som inte tror att kemister och toxikologer har svaret på alla frågor heller. Som vanligt är det fråga om värderingar, jag tycker inte att journalisten skrämmer mig utan upplyser mig. Själv är jag för försiktighetsprincipen och kommer att avstå parabener så långt det är möjligt och söka renare produkter.
    Så produkter från Scholl är fr o m nu bannlysta hos mig!

  4. Filen UNDERKASTELSEN upplyste, väckte en fråga: Är det verkligen nödvändigt med hudvårdsprodukter??? Hur klarade sig människors hud före industrialismen -o- Penningjakt?:-)

  5. Hej Ellinor,

    Visserligen är t.ex. kemister ansvariga för en massa dumheter, men jag bedömer det som direkt hälsofarligt att förlita sig på en journalists godtyckliga åsikter i en så här komplicerad fråga. Kravet på sanningshalten och bevisbarheten är helt olika i forskningsrapporter och böcker vilket sannolikt ligger bakom att den vetenskapliga expertisen förespråkar t.ex. parabener som ett säkert alternativ. Att inte konservera kosmetik vore direkt livsfarligt då mikroorganismer och bakterier skulle frodas. Något ämne har alltid en konserverande effekt även om det inte är klassificerat så. Är det då bättre att veta eller inte?
    Att som författaren till badskumt påstå att kemikalier vars namn är lätta att uttala skulle vara säkrare är närmast kriminellt. Tänk på t.ex. Bly.

    Jag förespråkare istället en restriktiv användning av kosmetiska produkter. Kanske inte riktigt som sven-erik tänker sig, men alla borde ta sig en funderare på om man verkligen måste använda så många produkter.
    Om man använde det resonemanget även med kläder och endast köpte det man verkligen behövde så skulle allt prat om ekologiskt bomull etc. vara helt meningslös.
    Ekologisk bomull har dessutom ingen som helst koppling till att produkten skulle vara säker eftersom kemikalierna i textiler kommer från infärgning etc. och eventuella bekämpningsmedel är bortsköljda redan vid spinningen.
    Tänk vad härligt det vore med lite riktig kunskap hos media!

  6. Hej Nils! Visst kan det vara komplext och snårigt med kemikalier. Men tveka aldrig att fråga tillverkare och säljare om vad som ingår och deras påverkan på miljö och hälsa. Om svaren är svepande, fråga igen! Min erfarenhet är att medias frågor ofta får effekt och ändrar beteenden både hos producenter och konsumenter. Den produktion av bomull som inte är ekologisk är en av de mest besprutade grödorna. Vilket kanske inte påverkar Din hälsa, men som påverkar miljön där bomullen odlas och jordbruksarbetarna och deras familjer.

Your comment has been successfully submited.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.