Blogg Köttodling i sikte...

Köttätandet i vår mathållning är ett växande problem eftersom det bidrar till klimatförändringen. Det krävs stora landarealer för att föda upp kossorna och en växande befolkning gör att allt mer mark måste tas i anspråk. I det långa loppet går detta inte ihop. Samtidigt har många svårt att överge köttdieten. Men nu har en grupp forskare vid universiteten i Oxford Amsterdam lyckats odla fram kött i laboratorier. De säger att deras metod, om den används i stor skala, skulle dramatiskt minska utsläppen av växthusgaser. En minskning med 94% skulle vara möjlig i jämförelse med konventionell köttproduktion. Och den nya metoden skulle innebära att endast 1% av den landyta som nu används skulle behövas. Vattenanvändningen skulle bli bara 5% mot vad som krävs idag. Djuretikfrågan med långa transporter av slaktdjur och uppfödning i alltför små bås skulle försvinna från agendan. Det låter som en fantastisk möjlighet. Vem vet, denna framställningsmetod kanske kan tillämpas småskaligt. Lokala köttfabriker alltså. Bönderna blir köttodlare i stället för kobönder. Avflyttningen från landsbyggden stoppas. Bara vinnare. Då kan alla som kräver en blodig biff till middag fortsätta denna vana utan en fadd eftersmak av dåligt samvete. Som vegetarian är jag dock kanske inte rätt person att uttala mig i denna fråga…

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.