Blogg Lågt hängande fruk...

I Cancùn presenteras idéer om vad som snabbt och till rimlig kostnad skulle kunna minska de globala utsläppen. En åtgärd är att få bort matlagning på öppen eld. Skulle dessa eldar  försvinna och ersättas av moderna spisar eller spisar med sluten förbränning skulle sotutsläpp minska. Sotet innehåller partiklar som absorberar solstrålningen och värmer upp luften. Den värmande effekten från sotet kan vara upp till 60 procent av koldioxidens. Det skulle också ge omedelbar effekt. Sot försvinner ur atmosfären på ett par veckor.

Bland våra projekt för klimatkompensation har vi flera som går ut på att minska utsläpp i samband med matlagning, bl a ett projekt med solspisar i Kina. SEB stödjer detta projekt som innebär att landsbygdsbefolkning byter koleldade ineffektiva spisar mot solenergidrivna.

En annan åtgärd är att byta ut alla gamla glödlampor mot lågenergilampor i alla länder som ännu inte tagit det beslutet. El för belysning svarar för 8 procent av växthusgaserna. Ett sådant byte skulle ta bort 2 procent av utsläppen. Då uppstår naturligtvis problemet med återvinning, eftersom de nya lamporna innehåller farliga kemikalier, främst kvicksilver. I Sverige återvinns ca hälften av alla lysrör. Det betyder att mycket kvicksilver sprids. Jag undrar om man beaktat den aspekten.

Dessa åtgärder som innebär byte av teknik, bedöms lättare att acceptera för länder som Indien och Indonesien än att ålägga dem utsläppsrestriktioner.

KOMMENTERA

2 Replies

Your comment has been successfully submited.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.