I Cancùn presenteras idéer om vad som snabbt och till rimlig kostnad skulle kunna minska de globala utsläppen. En åtgärd är att få bort matlagning på öppen eld. Skulle dessa eldar försvinna och ersättas av moderna spisar eller spisar med sluten förbränning skulle sotutsläpp minska. Sotet innehåller partiklar som absorberar solstrålningen och värmer upp luften. Den värmande effekten från sotet kan vara upp till 60 procent av koldioxidens. Det skulle också ge omedelbar effekt. Sot försvinner ur atmosfären på ett par veckor.
Bland våra projekt för klimatkompensation har vi flera som går ut på att minska utsläpp i samband med matlagning, bl a ett projekt med solspisar i Kina. SEB stödjer detta projekt som innebär att landsbygdsbefolkning byter koleldade ineffektiva spisar mot solenergidrivna.
En annan åtgärd är att byta ut alla gamla glödlampor mot lågenergilampor i alla länder som ännu inte tagit det beslutet. El för belysning svarar för 8 procent av växthusgaserna. Ett sådant byte skulle ta bort 2 procent av utsläppen. Då uppstår naturligtvis problemet med återvinning, eftersom de nya lamporna innehåller farliga kemikalier, främst kvicksilver. I Sverige återvinns ca hälften av alla lysrör. Det betyder att mycket kvicksilver sprids. Jag undrar om man beaktat den aspekten.
Dessa åtgärder som innebär byte av teknik, bedöms lättare att acceptera för länder som Indien och Indonesien än att ålägga dem utsläppsrestriktioner.
Hejsan,
Att kvicksilver riskerar att spridas med lågenergilampor är inte bra. Det är dock så att största källan till kvicksilverspridning är koleldning (för att göra el bl.a.) Så det är bättre att använda lågenergilampor än att förbruka mycket el med tanke på hur eurpeisk elmix ser ut. Se sid 4: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2005:0020:FIN:SV:PDF
Med soporna sprids i Sverige ungefär 50 kg kvicksilver. Tror du utsläpp från koleldningen här hemma är större?