Blogg Larvburgare, gräsho...

Kor, grisar och får upptar 2/3 av all jordbruksmark i världen och orsakar 20 % av växthusgaserna. För 20 år sedan åt vi 20 kg kött, nu 50 kg, om 20 år 80 kg. Befolkningen ökar från 6 miljoner till 9 år 2050. Den ekvationen går inte ihop. Det är uppenbart att köttätandet måste minska. Det säger också FN. Men vad ska då ligga på tallrikarna? FAO överväger att ta fram ett policydokument som går ut på att vi ska äta insekter. Det gör man redan runt om i världen men inte i väst. Antagligen är det ett psykologiskt motstånd mot allt som kryper och krälar. Men det finns fördelar med insekter ur näringssynpunkt. De innehåller höga halter av protein, vitaminer och mineraler. Maskar och gräshoppor släpper ut 10 gånger mindre metan än boskap. Långt mindre med nitrösa gaser och ammoniak. Och de omvandlar växtmaterial till protein på ett energieffektivt sätt. FAO har satt upp en försöksanläggning i Laos för gräshoppsodling. Gräshoppor kan vara ett sätt att möta kalciumbristen hos befolkning i asiatiska länder, eftersom de inte kan dricka mjölk på grund av laktosintolerans. Insekter kan också vara ett sätt att skydda skogar eftersom de naturligt lever där. Alltså en ny inkomstkälla i stället för att kapa träden. Insekter kan också användas vid kycklinguppfödning och fiskodling. Kanske den slutliga lösningen på problemet med mördarsniglar är att äta upp dem?
Det är alltså dags för svenska kocklandslaget och matlagningsprogrammen på teve att presentera nya kulinariska anrättningar och vända våra negativa attityder. Jag känner att jag har en del problem med mina egna känslor. Alltsedan en grabb åt daggmaskar för att imponera på oss småpojkar.

Your comment has been successfully submited.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.