Blogg "Proppen" om biologi...

#16 I torsdags presenterade miljöminister Lena Ek propositionen om biologisk mångfald och ekosystemtjänster. Propositionen ska, enligt regeringen, lägga “grunden för hur vi i Sverige ska synliggöra och inkludera ekosystemtjänsters värde i samhällsplanering och näringslivsutveckling”. 

Lena Ek presenterade huvuddragen i propositionen som, bland annat, innehåller fem nya etappmål om skydd- och bevarande av land- och marina områden och förslag på en utökad dialogprocess kring skogens värden och nyttjande. Propositionen ger även förslag kring samverkan med näringslivet och Lena Ek framhöll under presentationen näringslivets roll i arbetet med ekosystemtjänster. Dels för att näringslivet måste inse den påverkan företag har på ekosystemen, men också det beroende företag har av jordbruks-mark, skogslandskap och marina miljöer i och med de tjänster som ekosystemen bidrar med. Samtidigt erkände hon att detta arbete bara börjat och att det svenska näringslivet har en lång väg att gå.

Skydda, bevara, återställa, samverkan, ekonomiska styrmedel, handlingsplaner och grön infrastruktur var andra nyckelord i presentationen av propositionen som finns att se i sin helhet här.

Naturfotografen och filmaren Mattias Klum var med på presentationen av “proppen” och bidrog med ett mer känslomässigt perspektiv på vad biologisk mångfald är och vad det betyder för oss. Han beskrev de exotiska arterna Veckelbjörnen, Vattenkobran och den gröna mamban, som han lyckats fånga på bild, som “kommunikatörer”. Bilderna hjälper oss att förstå vad biologisk mångfald verkligen är och vad vi riskerar att förlora. Med sina bilder vill Mattias Klum få oss att ställa frågorna som hans söner flera gånger ställt honom: “Pappa, när vi är i din ålder – finns det tigrar i Indien då? Pappa, när vi är lika gamla som du kommer vi att ha vargar kvar i Sverige då? Pappa, kommer vi i framtiden ha färgglada fiskar i haven?”

Om du är nyfiken på Mattias Klums ”kommunikatörer” och hans samarbete med Johan Rockström kring biologisk mångfald rekommenderar jag en söndagstur till Uppsala. Mattias Klum samarbetar med Upplandsmuseet med utställningen “Vår tid på jorden” som pågår till och med 27 april. Trevlig söndag!

Detta är inlägg #16 i initiativet #blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen i 100 dagar med start den 1 mars 2014. 

 

KOMMENTERA

2 Replies

  1. Vad är er bedömning av proppen? Hur mkt spel för galleriet? En hel del annat som sker i politiken, även från C, går ju onekligen åt ett helt annat håll.

    ::g

    1. Om jag ska vara ärlig har jag inte satt mig in i propositionen mer än det som framgick av Lena Eks presentation i torsdags. Personligen tycker jag att vissa delar, t.ex. fokus på näringslivets roll, samverkan och ökad kunskap mellan myndigheter och grön infrastruktur är frågor som tidigare inte fått så mycket utrymme. På så sätt tror att propositionen kan bidra till att fler aktörer får upp ögonen för frågorna. När det gäller de mer traditionella områdena, jordbruk och skogsbruk, finns det nog tyvärr en risk att det är en del “spel för galleriet” och att åtgärderna kanske inte är tillräckliga. Inom de områdena handlar det ju om att ställa om hela system och det vet jag inte om den sittande regeringen (eller någon regering) är redo för. En analys av propositionen ger Vetenskapsradion här: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=415&artikel=5810001

Your comment has been successfully submited.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.