Aktuellt Blogg Lovande kärnverksam...

Försöken att minska CO2-utsläppen från Värtaverket har varit lovande. Genom att elda importerade olivkärnor har andelen biobränsle i förbränningsprocessen ökat, vilket gjort att mindre mängd kol används. Nu vill Fortum och Stockholms Miljöförvaltning ta ett större steg och samtidigt engagera allmänheten i att göra Stockholm klimatsmartare. Andelen olivkärnor i energiförsörjningen ska utökas genom att inkludera oliver som konsumeras av allmänheten. I samband med medelhavsmatens stigande popularitet har importen av oliver med kärnor ökat med 125 % över en femårsperiod.
U&W [you&we] har fått uppdraget att föreslå ett insamlingssystem för olivkärnor. Troligast är att insamlingen kommer att ske genom att s.k. olivholkar som sätts upp intill de kommunala papperskorgarna. Stockholms sjundeklassare kommer att inbjudas att vara med och tävla om utformningen av holkarna. Restauranger kommer också att uppmanas att delta, vilket innebär att man vid diskning sorterar kärnorna för sig.Den årliga kvantiteten av olivkärnor som på det här viset ska insamlas räcker dock inte på långa vägar för att göra Värtaverket fossilfritt.

– I uppdraget ingår också att studera de långsiktiga förutsättningarna för en svensk olivodling, säger Ellinor Eke, VD hos U&W [you&we]. Den pågående globala temperaturhöjningen gör att nordgränsen för olivodling kommer att förskjutas långt norrut.

SLU har gjort beräkningar att det i Skåne och Gottland inom en 25-årsperiod kommer att finnas odlingsförutsättningar och båda områdena gynnas av den kalkhaltiga jorden. Eftersom det tar lång tid innan olivträd kan skördas kommer ett samarbete att inledas med staden Kalamaria i Grekland, där mark reserverats för plantering av ett 100 000 olivträd som sedan kommer att flyttas till Sverige, då temperaturen har nått en tjänlig nivå.

KOMMENTERA

3 Replies

  1. Fortum har alltid legat i framkant när det gäller satsningar på förnybart och kärnbränsle. Och med denna olivsatsning i samarbete med U&W tar de ännu ett stort kliv framåt. Ikväll blir det grekisk sallad med olivbröd och tapenade.

Your comment has been successfully submited.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.